2017.02.25 17:44 |Kategorija:  Cover news with delay

Malaizija perspėja Šiaurės Korėją bendradarbiauti su Kim Jong Namo nužudymo tyrimu

Kvala Lumpūras, vasario 25 d. (AP-BNS). Malaizijos policija šeštadienį paskelbė, kad išduos arešto orderį vienam Šiaurės Korėjos diplomatui, jei jis atsisakys bendradarbiauti su tyrimu dėl Šiaurės Korėjos valdytojo Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) netikro brolio nunuodijimo.

Tyrimas išprovokavo rimtą diplomatinę kovą tarp Malaizijos ir Šiaurės Korėjos, kuri yra pagrindinė įtariamoji dėl Kim Jong Namo (Kim Čen Namo) nužudymo Kvala Lumpūro oro uoste vasario 13 dieną.

Malaizijos policijos penktadienio pranešimas, kad Kim Jong Namas buvo nunuodytas uždraustu cheminiu ginklu – itin toksiška nervus paralyžiuojančia medžiaga VX, šį dideles geopolitines implikacijas turintį įvykį padarė daug reikšmingesnį.

Policija šeštadienį nurodė, kad oro uosto terminale, kur buvo užpultas Kim Jong Namas, ieškos galimų VX pėdsakų.

Potencialus diplomato areštas?

Šie tiršti, aliejingi nuodai beveik neabejotinai buvo pagaminti modernioje valstybinėje ginklų laboratorijoje, sako ekspertai. VX yra draudžiamas tarptautine sutartimi, bet Šiaurės Korėja jos nėra pasirašiusi ir dešimtmečius vykdė kompleksinę cheminių ginklų programą.

Jau daug metų faktinėje tremtyje gyvenęs Kim Jong Namas nekėlė akivaizdžios politinės grėsmės savo netikram broliui, bet galėjo būti laikomas potencialiu varžovu Šiaurės Korėjos diktatūros dinastijoje. Vis dėlto Pchenjanas neigia esantis kaip nors susijęs su šiuo užpuolimu.

Anksčiau šią savaitę Malaizija paskelbė, kad Šiaurės Korėjos ambasados Kvala Lumpūre antrasis sekretorius Hyon Kwang Songas (Hjon Gvang Songas) ieškomas norint jį apklausti. Tačiau pareigūnai tuo metu pripažino, kad jis turi diplomatinę neliečiamybę ir kad jie negali priversti jo atvykti.

Šeštadienį Malaizijos tonas pasikeitė.

Tyrimui vadovaujantis policijos viršininkas Abdul Samahas Matas sakė, kad pareigūnai skirs šiam diplomatui laiko atvykti. Jei jis to nepadarys, policija išduos šaukimą jam būtinai atvykti.

„Ir jei jis nepasirodys, ... mes pereisime prie kito žingsnio ir gausime teismo arešto orderį“, – žurnalistams sakė Abdul Samahas Matas.

Tačiau teisininkas Sankara Nairas pažymėjo, kad diplomatai turi neliečiamybės privilegijas net kriminalinėse bylose.

„Jeigu jis yra Korėjos diplomatas su diplomatiniu pasu, jis turi neliečiamybę, nesvarbu, ar tai kriminalinė, ar kitokia byla, – sakė jis. – Policija gali kreiptis dėl orderio, bet ambasada lengvai gali nekreipti į jį dėmesio.“

Malaizija tiesiogiai neapkaltino Šiaurės Korėjos vyriausybės Kim Jong Namo nužudymu, bet pareigūnai yra sakę, kad keturi vyrai iš Šiaurės Korėjos aprūpino dvi įtariamas žudikes nuodais.

„Nekaltas pokštas“

Netrukus po Kim Jong Namo nužudymo šie keturi vyrai pabėgo iš Malaizijos, o moterys – viena iš Indonezijos ir viena iš Vietnamo – buvo areštuotos.

Šeštadienį įtariamoji indonezietė Siti Aisyah (Siti Aisja) susitiko su savo šalies ambasadoriaus Malaizijoje pavaduotoju ir sakė, jog jai buvo sumokėta 90 JAV dolerių (85 eurus) atitinkanti suma, kad ji padėtų įvykdyti užpuolimą. Ji taip pat tvirtino maniusi, kad tai bus nekaltas pokštas.

25 metų S.Aisyah sakė, kad buvo pristatyta žmonėms, kurie atrodė kaip japonai arba korėjiečiai. Pasak suimtosios, šie žmonės paprašė padėti iškrėsti pokštą vienam televizijos realybės šou, sakė ambasadoriaus pavaduotojas Andriano Erwinas (Andrianas Ervinas).

Paklaustas, ar ji žinojo, kas buvo ant jos rankų užpuolimo metu, A.Erwinas atsakė: „Ji mums apie tai nesakė. Ji tik pasakė, kad tai kažkoks aliejus, kūdikių aliejus ar panašiai.“

Areštuota vietnamietė Doan Thi Huong (Doan Ti Huong) taip pat manė, kad dalyvauja nekaltoje išdaigoje, šeštadienį paskelbė Vietnamo užsienio reikalų ministerija. Su šia įtariamąja buvo susitikęs Vietnamo ambasados Malaizijoje atstovas.

Patikrinimas oro uoste

Bekvapis, variklių alyvos konsistencijos VX yra itin nuodinga medžiaga. Nužudyti žmogų gali pakakti mažyčio jos lašelio.

Šios medžiagos galima įkvėpti, nuryti, ji gali prasiskverbti pro odą. Tada per kelias sekundes, minutes ar valandas ji gali sukelti virtinę simptomų – nuo regėjimo sutrikimo iki galvos skausmo. Didesnė dozė sukelia traukulius, paralyžių, kvėpavimo sutrikimą ir mirtį.

Keistas viešas Kim Jong Namo nunuodijimas keliautojų minioje Kvala Lumpūro oro uoste atrodo gerai suplanuotas. Kim Jong Namas mirė pakeliui į ligoninę, kelios valandos po užpuolimo.

Iš neryškios saugumo kamerų nufilmuotos medžiagos atrodo, kad dvi moterys priėjo prie jo iš už nugaros ir kažkuo brūkštelėjo jam per veidą, o tada nuėjo į skirtingas puses. Malaizijos policija sakė, jog užpuolikės žinojo, kad joms reikia tuojau pat nueiti į tualetą ir nusiplauti rankas.

S.Aisyah anksčiau sakė, kad buvo apgaule įtraukta į užpuolimą, bet Malaizijos policija tvirtina, kad įtariamosios žinojo, ką daro. Pasak ekspertų, moterys turėjo imtis atsargumo priemonių, kad VX jų nenužudytų.

Po sąlyčio su VX galima suleisti priešnuodžio, atropino; jo turi medikai tose karo zonose, kur įtariami masinio naikinimo ginklai.

Po numanomo nužudymo Kvala Lumpūro oro uostą perėjo dešimtys tūkstančių keleivių. Jokios oro uosto dalys nebuvo užtvertos, nebuvo imtasi jokių apsaugos priemonių.

Tačiau šeštadienį vakare policija paskelbė, kad pradės patikrinimą ekonominės klasės terminale, kuriame buvo užpultas Kim Jong Namas, ir ieškos VX pėdsakų.

Patikrinimas turi prasidėti sekmadienį 1 val. nakties, jame turi dalyvauti pareigūnai iš policijos cheminės, biologinės, radiologinės ir branduolinės komandų, taip pat ugniagesių departamento pavojingų medžiagų skyriaus ir vyriausybinės atominės energetikos tarybos. Nors VX nėra radioaktyvus, policija nurodė, kad imantis atsargumo priemonių dalyvaus ir radiologinė komanda bei atominės energetikos taryba.

Be to, šeštadienį policija patvirtino, kad anksčiau šią savaitę Kvala Lumpūro pakraštyje atlikta krata buvo tyrimo dalis. Abdul Samahas Matas nesakė, ką pareigūnai ten rado, bet nurodė, kad ant paimtų daiktų ieškoma chemikalų pėdsakų.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05