2017.02.17 18:52 |Kategorija:  Cover news with delay
AFP-Scanpix nuotr.

Transatlantinis ryšys yra „stipriausia garantija“ prieš nestabilumą, sako Mattisas (dar papildytas)

dar papildytas pranešimas

Miunchenas, vasario 17 d. (AFP-AP-BNS). Saitas tarp Europos ir Amerikos yra tvirčiausia garantija prieš nestabilumą ir smurtą, sakė JAV gynybos sekretorius Jimas Mattisas (Džimas Matisas) penktadienį, norėdamas apraminti sąjungininkes, trokštančias aiškumo iš Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) Baltųjų rūmų.

Tarptautinės partnerės vis dar nerimauja po D.Trumpo rinkiminės retorikos su jo abejonėmis dėl seniai įkurtų aljansų; joms kelia nerimą ir vis stiprėjantis skandalas dėl galimų ryšių tarp D.Trumpo administracijos ir Maskvos.

„Transatlantinis saitas lieka mūsų stipriausia garantija prieš nestabilumą ir smurtą“, – sakė J.Mattisas Miuncheno saugumo konferencijoje.

„Esu įsitikinęs, kad mes stiprinsime savo partnerystę, stodami prieš tuos, kurie pasirenka ataką prieš nekaltus žmones ir mūsų demokratinius procesus bei laisves“, – kalbėjo jis.

„Prezidentas Trumpas pradėjo eiti pareigas ir dabar reiškia visišką savo paramą NATO, – nurodė J.Mattisas savo pranešime, kuriame, iš pažiūros, pripažino ankstesnį kritišką prezidento požiūrį į NATO, tačiau pabrėžė, kad jis pasikeitė. – Transatlantinė vienybė palaiko Europos vienybę..., Europos iniciatyvos ir NATO vienybę vienos kitą stiprina“.

Keturių žvaigždučių dimisijos generolas J.Mattisas, vadovavęs jūrų pėstininkams, daugel metų dirbęs su tarptautiniais partneriais, dažnokai pasirenka kitokį nei jo viršininkas toną, pabrėždamas transatlantinių ryšių svarbą ir skeptiškai atsiliepdamas apie karinio bendradarbiavimo su Rusija galimybes.

D.Trumpas yra sakęs esąs atviras glaudesniam bendradarbiavimui su Maskva, ypač kovose su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“.

Tuo tarpu J.Mattisas ketvirtadienį per NATO viršūnių susitikimą sakė, kad Jungtinių Valstijų kariuomenė kol kas nėra pasiruošusi bendradarbiauti su Rusija, kai Maskvos gynybos ministras paragino gerinti ryšius šioje srityje.

„Šiuo metu neturime galimybės bendradarbiauti kariniu lygmeniu“, – sakė jis žurnalistams ir pridūrė, kad Rusija pirmiau turi „įrodyti“, kad pati laikosi tarptautinės teisės.

Miuncheno saugumo konferencija, kuria siekiama skatinti tarptautinį bendradarbiavimą, jau vyksta 53 kartą.

„Per visus tuos 53 metus mes nebuvome susidūrę su tokia situacija, su kuria susiduriame dabar, – sakė renginį pradėjęs konferencijos organizatorius Wolfgangas Ischingeris (Volfgangas Išingeris), buvęs Vokietijos ambasadorius JAV. – Europos lyderiai, Europos vyriausybės ir kiti nekantraudami nori sužinoti, ką iš tiesų atneš JAV užsienio politika“.

JAV Baltieji rūmai vis dar neatsigauna nuo D.Trumpo nacionalinio saugumo patarėjo Michaelo Flynno (Maiklo Flino) priverstinio atsistatydinimo dėl dar iki prezidento inauguracijos buvusių jo pokalbių telefonu su Rusijos ambasadoriumi apie JAV sankcijų politiką.

Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną anksčiau gyręs D.Trumpas ketvirtadienį neigė, kad jis ar jo aplinkos pareigūnai būtų turėję kokių nors ryšių su Maskva.

„Aš neturiu nieko bendra su Maskva, – sakė D.Trumpas. – Visas tas rusiškas reikalas yra klasta“.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05