2017.01.21 13:06 |Kategorija:  Cover news with delay

Per naujas atakas Stambule taikytasi į policiją ir valdančiąją partiją

Stambulas, sausio 21 d. (AFP-BNS). Stambule šeštadienį vienas užpuolikas pradėjo šaudyti į policijos automobilį, o keliomis valandomis anksčiau per dvi kitas atakas taikytasi į policijos ir Turkijos valdančiosios partijos biurus, pranešė žiniasklaida.

Pasak pareigūnų, išpuolių virtinę galimai surengė kraštutiniai kairieji. Šios atakos surengtos šaliai dar neatsigavus po precedento neturinčių išpuolių ir sprogdinimų.

Kaip pranešė naujienų agentūra „Dogan“, vienas asmuo ėmė šaudyti į policininkus, buvusius savo automobilyje Stambulo Esenjurto rajone. Kai pareigūnai atsakė ugnimi, užpuolikas paspruko, įvykio vietoje palikęs granatą. Apie sužeistuosius nepranešama.

Ši ataka įvyko tame pačiame rajone, kur neseniai buvo sučiuptas šaulys, kaltinamas išpuoliu prabangiame sostinės naktiniame klube Naujųjų metų naktį.

Be to, vėlai penktadienį Stambule į policijos ir valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) būstines buvo paleisti dvi raketos.

Anot vietos žiniasklaidos per šiuos išpuolius nebuvo sužeistųjų ar žuvusiųjų.

Turkijos žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose matoma, kad nesprogusi raketa įstrigo į AKP būstinės viduje esantį įrėmintą šalies himno tekstą.

Už atakas atsakomybės neprisiėmė jokia grupuotė, tačiau pareigūnai mano, kad jas galėjo surengti uždrausta ultrakairioji Revoliucinė liaudies išvadavimo partija-frontas (DHKP-C).

Turkijos premjeras Binali Yildirimas (Binalis Jildirimas) sakė, kad esama spėlionių, kad kaltinti reikėtų „kairiųjų teroristinę grupuotę“, tačiau sakė nežinąs, kurią iš jų, paminėdamas DHKP-C ir dar vieną.

Pastaraisiais metais šalį sukrėtė virtinė radikalų iš DHKP-C atakų. Ši grupuotė siekia įgyvendinti Turkijoje marksistinę revoliuciją ir palaiko prieš Vakarus nukreiptą politiką.

Minėtos atakos buvo surengtos šalies parlamentui Ankaroje balsuojant dėl įstatymo projekto, kuriuo norima sustiprinti prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) galias. Šiam projektui buvo pritarta ankstyvosiomis šeštadienio valandomis.

Europos Sąjungos reikalų ministras Omeras Celikas (Emeras Čelikas) socialiniame tinkle „Twitter“ sakė, kad per tokias atakas taikomasi į žmones ir saugumo tarnybas, taip pat ir į „politiką, bandant paveikti sprendimų priėmimo mechanizmus“.

Po 2016 metų, pažymėtų daugybės sprogdinimų, kuriuos įvykdė džihadistai ir kurdų kovotojai, naujieji metai Turkijoje prasidėjo mirtina ataka Stambulo naktiniame klube „Reina“, pareikalavusia 39 gyvybių.

Vėliau atsakomybę už ją prisiėmė „Islamo valstybės“ grupuotė.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05