2017.01.11 20:20 |Kategorija:  Cover news with delay
REUTERS-Scanpix nuotr.

Trumpas paneigė pranešimus apie Rusijos turimą jį kompromituojančią medžiagą, teigė verslą perdavęs sūnums (atnaujintas)

Niujorkas, sausio 11 d. (AFP-BNS). JAV išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį per spaudos konferenciją tvirtai paneigė „netikrus“ pranešimus apie galimus jo ryšius su Rusija ir keistą elgesį per kelionę į Maskvą, tačiau tokios kalbos pakenkė jo reputacijai ir gali persekioti jį visą kadenciją.

Likus vos daugiau nei savaitei iki D.Trumpo inauguracijos, Jungtines Valstijas sukrėtė įrodymais nepagrįsti pranešimai, esą jo padėjėjai bendradarbiavo su Rusija, kad laimėtų rinkimus, o Maskva yra apie jį surinkusi kompromituojančios asmeninės seksualinio pobūdžio informacijos.

„Manau, tai didelė gėda, kad pasirodė tokia informacija“, – sakė D.Trumpas, širsdamas ant žiniasklaidos leidinių, paskelbusių tokią informaciją, ir žvalgybos agentūrų, kurios, jo nuomone, galėjo ją nutekinti.

„Tai suklastotos žinios. Netikri dalykai. To nebuvo“, – sakė jis per pirmąją per šešis mėnesius spaudos konferenciją. „Tai buvo oponentų grupė, kartu susitelkusių nesveikų žmonių grupė, kuri sukūrė tą mėšlą“, – pridūrė jis.

Jį „galbūt paviešino žvalgybos agentūros, kurios tai žino, bet galbūt tai buvo tos žvalgybos agentūros, kurios turi gausybę dėmių savo istorijoje“, – sakė D.Trumpas ir pridūrė, kad tai yra „gėdinga“.

Socialiniame tinkle „Twitter“ jis teigė, kad prieš jį vykdoma „raganų medžioklė“ ir klausė: „Ar mes gyvename nacistinėje Vokietijoje?“

„Jokių reikalų su Rusija“

JAV žvalgybos bendruomenė nustatė, kad Maskva įsikišo į lapkritį vykusius rinkimus, norėdama sudaryti sąlygas D.Trumpo pergalei.

Žvalgybos vadovai praeitą savaitę būsimajam 45-ajam JAV prezidentui, taip pat kadenciją baigiančiam valstybės vadovui Barackui Obamai (Barakui Obamai) pateikė dviejų puslapių apimties ataskaitą apie potencialiai kompromituojančią medžiagą, nurodė CNN ir dienraštis „The New York Times“, cituodami kelis neįvardytus amerikiečius pareigūnus, tiesiogiai informuotus apie šiuos susitikimus.

Tuo tarpu Kremlius trečiadienį paneigė Amerikos žiniasklaidos pranešimus, kad Rusija yra surinkusi kompromituojančios medžiagos apie išrinktąjį JAV prezidentą, ir pareiškė, kad tokiomis melagingomis žinutėmis siekiama pakenkti Maskvos ir Vašingtono santykiams.

Šį sąvadą parengė vienas buvęs Didžiosios Britanijos žvalgybos agentūros MI-6 darbuotojas, praeitų metų viduryje nusamdytas kitų į JAV prezidento postą pretendavusių veikėjų atlikti politinį „opozicijos tyrimą“ apie D.Trumpą, nurodė CNN.

CNN detalių apie numanomą kompromituojančią medžiagą nepateikė, bet tinklapis „Buzzfeed“ paskelbė 35 puslapių apimties dokumentą, kuriame pateikiamas galimai neparankios informacijos sąvadas, tapęs minėtų žvalgybos išvadų pagrindu ir jau kelis mėnesius gvildenamas Vašingtone. Vis dėlto „Buzzfeed“ nepridėjo jokio patvirtinimo šiems pareiškimams.

D.Trumpo atstovas Seanas Spiceris (Šonas Spaiseris) savo ruožtu užsipuolė „BuzzFeed“.

„Kairiojo sparno tinklaraščiui, atvirai priešiškai nusiteikusiam per išrinktojo prezidento rinkimų kampaniją, yra tikrai siaubinga ir itin neatsakinga skelbti tokią nepadorią ir visiškai klaidingą informaciją internete likus vos kelioms dienoms iki jo priesaikos“, – sakė jis.

Vėliau D.Trumpas pavadino „BuzzFeed“ tinklapį „nenusisekusia šiukšlių krūva“ ir perspėjo, kad jie „turės pasekmių“.

„Neturiu reikalų su Rusija. Neturiu jokių sandorių Rusijoje. Neturiu jokių sandorių, kurie galėtų būti vykdomi Rusijoje, nes mes atsitraukėme. Ir neturiu jokių paskolų Rusijoje“, – sakė jis.

Dar prieš JAV žiniasklaidoje antradienį paplintant minėtai informacijai, D.Trumpo sąjungininkai respublikonai pastebimai sunerimo dėl Rusijos vaidmens rinkimuose ir pasigirsta vis daugiau raginimų surengti nepriklausomą tyrimą.

Dėl šios problemos D.Trumpo administracijos legitimumas gali būti sugniuždytas dar iki jai pradedant savo darbą sausio 20-ąją.

Išrinktasis prezidentas dar kartą sumenkino Maskvos įtaką rinkimų rezultatams ir gynė savo teigiamą požiūrį Rusijos prezidento Vladimiro Putino atžvilgiu.

D.Trumpas pareiškė, kad pranešimai apie tai, kad Rusijos tarnybos yra sukaupusios smarkiai jį kompromituojančios informacijos, yra „netikra informacija“, tačiau vis dėlto pripažino, kad į Demokratų partijos kompiuterius įsilaužė rusų programišiai.

„Tai suklastotos žinios. Netikri dalykai. To nebuvo“, – sakė jis per spaudos konferenciją.

„Kalbant apie programišių atakas, manau, kad tai buvo Rusija, tačiau taip pat man atrodo, kad mus puolė ir kitos šalys, kiti žmonės“, – sakė jis.

JAV išrinktasis prezidentas taip pat sakė, kad geri santykiai su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu būtų „ne atsakomybe, o turtu“, tačiau pripažino, kad dar nežinia, ar jiedu bus sąjungininkai.

„Jei V.Putinui patinka Donaldas Trumpas, manau, tai yra turtas, o ne atsakomybė, nes su Rusija mūsų santykiai yra siaubingi“, – sakė jis per savo pirmąją spaudos konferenciją nuo pergalės prezidento rinkimuose lapkričio 8-ąją.

„Nežinau, ar sutarsiu su Vladimiru Putinu. Tikiuosi, kad taip. Tačiau išlieka ir tokia galimybė, kad nesutarsiu“, – pridūrė jis. Pastaruoju metu pasirodė informacija, kad Rusijos tarnybos yra sukaupusios smarkiai jį kompromituojančios asmeninės ir finansų informacijos.

D.Trumpo verslo imperija

JAV išrinktasis prezidentas D.Trumpas pareiškė, kad jo administracija sukurs daugiausiai darbo vietų per visą istoriją.

„Kursime darbo vietas. Sakiau, kad būsiu geriausiu darbo vietų kūrėju, kokį tik yra sukūręs Dievas. Ir nejuokauju“, – sakė jis per savo pirmąją spaudos konferenciją nuo pergalės prezidento rinkimuose lapkričio 8-ąją.

D.Trumpas sako savaitgalį atsisakęs 2 mlrd. JAV dolerių sandorio Dubajuje, taip demonstruodamas, kad palieka verslą ir ruošiasi keltis į Baltuosius rūmus.

„Savaitgalį man buvo pasiūlyta 2 mlrd. JAV dolerių, kad sudaryčiau sandėrį Dubajuje su labai labai nuostabiu žmogumi, puikiu (statybų) vykdytoju iš Artimųjų Rytų“, – kalbėjo jis.

„Aš neturėjau jo atsisakyti, – pažymėjo jis. – Bet nenoriu turėti interesų konflikto tapęs prezidentu“.

D.Trumpas taip pat sakė visiškai perdavęs „visą“ savo verslo imperijos kontrolę sūnums – Donui jaunesniajam ir Ericui (Erikui), kad išvengtų galimų interesų konfliktų jam būnant prezidentu.

„Mano du sūnūs, kurie yra čia, Donas ir Ericas, vadovaus kompanijai. Jie tai darys labai profesionaliai. Jie neaptarinės to su manimi“, – pareiškė jis per spaudos konferenciją.

D.Trumpas nurodė pasirašęs dokumentus dėl „visiško kontrolės perdavimo mano sūnums“ prieš užleisdamas tribūną savo advokatei, kuri papasakojo apie būsimą D.Trumpo verslo grupės „Trump Organization“ struktūrą.

„Trump Organization“ per šią D.Trumpo kadenciją nebus jokių naujų užsienio sandorių, sako advokatė.

JAV išrinktojo prezidento D.Trumpo verslo imperija nesiims jokių užsienio sandorių, kol jis bus šalies vadovu, trečiadienį pareiškė jo advokatė.

D.Trumpo kompanija bus restruktūrizuota ir bus valdoma pagal įgaliojimą be jo įsikišimo, kad būtų išvengta interesų konfliktų. Pastarosiomis savaitėmis ši verslo grupė nutraukė per 30 sandorių, sakė respublikono kompanijos teisininkė Sheri Dillon (Šeri Dilon).

„Prezidento D.Trumpo pasirašytame įgaliojimo susitarime numatyta griežtų apribojimų naujiems sandoriams. Per D.Trumpo prezidentavimą nebus jokių naujų užsienio sandorių“, – pabrėžė ji.

Trumpo duktė Ivanka tėvo kompanijos nevaldys, dar pridūrė Sh.Dillon

JAV išrinktojo prezidento D.Trumpo verslo imperijoje jo dukra Ivanka negaus jokio vadovaujamo vaidmens.

Sh.Dillon, kalbėdama po D.Trumpo trečiadienį per spaudos konferenciją, sakė, kad būsimojo prezidento dukra neprisidės prie šeimos verslo valdymo. Anksčiau I.Trump buvo tos kompanijos vykdančioji viceprezidentė.

Kol kas ji neužims jokio oficialaus posto savo tėvo administracijoje. Tačiau jos vyras, D.Trumpo žentas Jaredas Kushneris (Džaredas Kušneris) bus paskirtas Baltųjų rūmų aukšto rango patarėju, o visa jų šeima persikelia į Vašingtoną.

Pasak Sh.Dillan, I.Trump rūpinsis savo vaikų gerove jų naujuose namuose ir mokyklose.

Manoma, kad išrinktojo prezidento dukra taip pat atsitrauks nuo savo pačios drabužių ir papuošalų prekybos kompanijos valdymo.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55
2024.03.28 13:30
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:30
2024.03.28 12:38
Užsienio naujienos 2024.03.28 12:38