2016.12.06 20:29 |Kategorija:  Cover news with delay

Pietų Indijos politikos žvaigždė Jayalalithaa palaidota gedint šimtams tūkstančių žmonių

Čenajus, Indija, gruodžio 6 d. (AFP-BNS). Indijoje šimtai tūkstančių gedėtojų antradienį emocingai atsisveikino su viena populiariausių šalies politikių Jayalalithaa Jayaram (Džajalalitai Džajaram), kai ši buvusi kino žvaigždė, laikyta kone dievybe, buvo palaidota šalia vyro, kadaise didžiajame ekrane vaidinusio jos mylimąjį.

Kitą dieną po 68 metų politikės mirties, savaitgalį ištiktos smarkaus širdies smūgio, milžiniškos minios užplūdo pagrindinio Pietų Indijos miesto Čenajaus gatvės, kai Jayalalithaa karstas buvo vežamas į paskutinio poilsio vietą.

Gedėtojai apipylė stiklinį karstą gėlėmis ir ropštėsi ant statulų, medžių ir gėrimų kioskų Marinos paplūdimyje, kad pamatytų procesiją. Televizija paskelbė, kad buvo susirinkę apie milijonas žmonių.

Moteris, savo gimtojoje Tamil Nadu valstijoje vadinta tiesiog Amma („Motina“), buvo nepaprastai populiari ir gerbiama veikėja, nors dėl įtarimų korupcija du kartus trumpam buvo atsidūrusi už grotų.

Didžiule sarių kolekcija garsėjusi politikė, kuri dėl to buvo lyginama su buvusio Filipinų diktatoriaus našle Imelda Marcos (Imelda Markos), taip pat buvo viena labiausiai visuomenę skaldžiusių Indijos politikos veikėjų. Kai kas ją laikė autokratiška ir uždara lydere.

Tačiau niekas nepakenkė jos populiarumui Tamil Nadu, kur ši politikė tris kadencijas dirbo vyriausiąją ministre. Jai vadovaujant Tamil Nadu tapo viena labiausiai klestinčių Indijos valstijų.

Kai į Čenajų atiduoti pagarbos atskrido premjeras Narendra Modi (Narendra Modis), daugybė Jayalalithaa gerbėjų susirinko prie rotušės miesto centre, kur buvo pašarvotas jos karstas. Daugelis gedėtojų ryšėjo raidonos, baltos ir juodos – jos partijos spalvų – šalikus.

„Labai liūdna diena. Ji buvo šios valstijos neatsiejama dalis. Jai buvo lemta būti didžiai“, – sakė 34 metų universiteto profesorė Christina Paun (Kristina Paun), laukusi ilgoje eilėje, kad galėtų pagerbti velionę.

„Vyrų dominuojamoje visuomenėje jos gyvenimas buvo labai sudėtingas, bet ji visada buvo kitokia. Ji visuomet buvo didi“, – pridūrė ji.

Jayalalithaa išgarsėjo vaidindama filmuose kartu su M.G.Ramachandranu (M.G.Ramačandranu), vėliau tapusiu jos politiniu globėju. Kai pastarasis mirė 1987 metais, visoje valstijoje kilo riaušių ir plėšikavimo banga.

Daugumos mirusių hinduistų palaikai kremuojami, bet savo testamente Jayalalithaa nurodė ją palaidoti šalia M.G.Ramachandrano jo memorialiniame pastate.

Ši pora garsėjo savo artumu, o po M.G.Ramachandrano mirties kilo įnirtinga kova tarp Jayalalithaa ir jo našlės dėl velionio politinės auros.

Kai jos karstas buvo atiduotas žemei mauzoliejaus viduje, ant jo buvo išbarstyta tūkstančiai žiedlapių.

Šimtai Jayalalithaa sekėjų ištisomis paromis budėjo prie privačios ligoninės Čenajuje, anksčiau vadintame Madrasu, į kurią ji rugsėjo mėnesį buvo paguldyta dėl karščiavimo.

Kai ji susirgo, vienas jos šalininkas padegė save, o vienas pagyvenęs vyras pasikabino ant krano plieniniais per jo odą pervertais kabliais.

„Žmonės labai prislėgti. Netgi vakar tikėjomės, kad ji dar atsigaus“, – sakė kartu su kitais gedėtojais eilėje laukęs verslininkas Manoharas.

Populistinės schemos

Įtampa pietinėje Tamil Nadu valstijoje tvyro nuo sekmadienio, kai pasirodė pranešimų, kad jos sveikata pablogėjo ir kad jai buvo prijungti gyvybę palaikantys aparatai.

Pirmadienį prie ligoninės buvo kilusios muštynės, nes daugelis iš tūkstančių susirinkusių gerbėjų bandė prasiveržti pro policijos užtvaras.

Indijos televizijų reportažuose iš Čenajaus, kuris anksčiau buvo vadinamas Madrasu, buvo matyti, kaip vyrai ir moterys verkia, patvirtinus naujienas apie jos mirtį.

Prieš Jayalalithaa mirtį, baiminantis, kad emocingi jos gerbėjai nesukeltų chaoso, visoje valstijoje buvo sustiprintas policijos ir saugumo pajėgų patruliavimas.

Jayalalithaa daugelio rinkėjų ištikimybę pelnė virtine populistinių schemų, tarp kurių buvo „Ammos valgyklos“ su pietumis už vos tris rupijas (maždaug 5 eurocentus) ir priešrinkiminės dovanos nuo nešiojamųjų kompiuterių iki virtuvės rykų.

Ji taip pat buvo žinoma kai griežta ir darbšti pareigūnė šalyje, garsėjančioje biurokratiniu vilkinimu.

„Vadinome ją geležine ledi, – prie mauzoliejaus, kuriame politikė buvo palaidota sakė prekiautojas baldais Ebenezeris Johnas (Ebenezeris Džonas). – Ji sakydavo, kad neturtingiesiems reikalinga galimybė gerai pavalgyti, ir ji tuo pasirūpino. Tai didžiulė netektis.“

Kai Jayalalithaa 2014 metais buvo trumpam įkalinta dėl korupcijos, keli jos šalininkai žalojosi.

Jai paskelbtas nuosprendis, kuris vėliau, pateikus apeliaciją, buvo panaikintas, išprovokavo masinius protestus ir net, kaip pranešta, kelias savižudybes.

Tūkstančiai pelningos tamilų kino industrijos režisierių, aktorių ir prodiuserių reikalaudami jos paleidimo buvo pradėję bado streiką.

Jayalalithaa mirus Tamil Nadu – vienoje ekonomiškai galingiausių Indijos valstijų – prasidėjo politinės nežinomybės periodas.

Vyriausiuoju ministru buvo prisaikdintas patikimas jos padėjėjas O.Panneerselvamas (O.Panirselvamas), bet stebėtojai nerimauja, ar lojalus jos valdinys, neturintis tikros charizmos ir plačiosios visuomenės palaikymo, galės sklandžiai valdyti.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 25

2024.04.25 05:14
Lietuvos politika 2024.04.25 05:14

Trečiadienis, balandžio 24

2024.04.24 20:01
Užsienio naujienos 2024.04.24 20:01
2024.04.24 18:34
Užsienio naujienos 2024.04.24 18:34
2024.04.24 18:28
Užsienio naujienos 2024.04.24 18:28
2024.04.24 18:15
Užsienio naujienos 2024.04.24 18:15
2024.04.24 14:00
Užsienio naujienos 2024.04.24 14:00
2024.04.24 11:06
Užsienio naujienos 2024.04.24 11:06
2024.04.24 09:40
Užsienio naujienos 2024.04.24 09:40