2016.10.28 14:38 |Kategorija:  Cover news with delay

Popiežius Pranciškus teikia vilčių dėl permainų, sako Švedijos liuteronės

Stokholmas, spalio 28 d. (AFP-BNS). Popiežius Pranciškus suteikė vilčių dėl permainų Katalikų Bažnyčioje įvairiais moraliniais klausimais, bet šioje srityje dar reikia labai daug nuveikti, prieš svarbų pontifiko vizitą pareiškė Švedijos liberalios liuteronų bendruomenės lyderės.

„Aišku, kad jis yra pasakęs ir padaręs dalykų, teikiančių daug vilčių daugeliui katalikų ir net žmonėms, nepriklausantiems Katalikų Bažnyčiai“, - sakė pirmoji Švedijos liuteronų arkivyskupė Antje Jackelen (Antjė Jakelen).

Stokholmo vyskupė Eva Brunne (Eva Brunė) iš Argentinos kilusį popiežių vadina „gryno oro gurkšniu“.

Tačiau savo homoseksualumo neslepianti vyskupė pridūrė: „Jis dar turi daug nuveikti - pavyzdžiui, dėl lyčių klausimų.“

Pirmadienį Pranciškus pradės dviejų dienų vizitą Švedijoje, Reformacijos pradžios 500-ųjų metinių proga. Šis vizitas bus itin simbolinis, žinant, kad atskilęs Martino Lutherio (Martino Liuterio) judėjimas davė pradžią šimtmečius trukusiam nuožmiam ir dažnai kruvinam susiskaldymui Europoje.

Liuteronų Bažnyčios Švedijos atšaka yra tarp liberaliausių krikščioniškų Bažnyčių, o popiežiaus vizitas akcentuoja didelius nuomonių skirtumus tarp Vatikano ir šios gėjams draugiškos konstitucinės monarchijos, kur tos pačios lyties asmenų santuokos galimos net kunigams.

2013-aisiais tapęs popiežiumi Pranciškus dėjo pastangas, kad Bažnyčia sušvelnintų savo požiūrį į išsiskyrusius žmones, kartu gyvenančias nesusituokusias poras ir gėjus, bet jo kritikai sako, kad konkrečių permainų jis padarė nedaug.

Rugpjūčio mėnesį jis įsteigė komisiją, kuri turi išstudijuoti moterų diakonių idėją, bet aiškiai pasakė, jog nemato galimybės moterims tapti kunigėmis.

„Tikiu, (kad Katalikų Bažnyčia) privalo įtraukti moteris ir vyrus visais lygiais“, - sakė E.Brunne. Ji taip pat kritikavo nepakankamą Vatikano pažangą užtikrinti geresnį atstovavimą moterims.

„Pernai per vieną kalbą pasakiau popiežiui, kad atėjo laikas nebekalbėti moterims apie moteris – kad (atėjo laikas) kalbėtis su moterimis“, - sakė A.Jackelen.

„Noriu matyti moteris kuniges Katalikų Bažnyčioje ir žinau, kad yra daug katalikių, kurios turi gerą išsilavinimą ir būtų puikios kunigės“, - pridūrė ji.

Švedijos Liuteronų Bažnyčia moteris kuniges skiria nuo 1960 metų.

2010 metų duomenys rodo, kad 45 proc. liuteronų kunigų Švedijoje, kurių esama beveik 4,5 tūkst., yra moterys ir kad parapijų kunigų grupėje šis skaičius yra dar didesnis.

„Niekas nepasikeitė“

Pradėjęs savo pontifikatą Pranciškus suteikė vilčių, kad jo vadovaujama Bažnyčia galėtų labiau toleruoti homoseksualumą, o birželio mėnesį jis sakė, jog krikščionys „privalo atsiprašyti“ gėjų ir lesbiečių už ankstesnį savo elgesį.

Vis dėlto balandžio mėnesį paskelbtose naujose Bažnyčios gairėse dėl šeimos gyvenimo homoseksualios poros nepripažįstamos.

„Kai popiežiaus buvo paklausta apie homoseksualumą ir jis atsakė „Kas aš toks, kad teisčiau?“, buvo pakurstytos tam tikros viltys“, - sakė A.Jackelen.

„Galima sakyti, kad kalbant apie šią konkrečią poziciją niekas nepasikeitė. Nekantriai laukiama praktinių permainų“, - pridūrė ji.

 

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00