2016.10.28 14:00 |Kategorija:  Cover news with delay

Konservatoriai ir „valstiečiai“ linkę tęsti konsultacijas (dar papildytas)

papildyta G.Landsbergio pareiškimu, papildymai visame tekste

Vilnius, spalio 28 d. (BNS). Konservatoriai ir „valstiečiai“ linkę tęsti konsultacijas dėl galimybės formuoti valdančiąją koaliciją, sako penktadienį susitikę Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovas Gabrielius Landsbergis ir vienas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vedlių Saulius Skvernelis.

„Aš manau, kad dėl valstybės, valstybės interesų mes turime ieškoti diplomatinės kalbos“, – žurnalistams viename Vilniaus viešbutyje po susitikimo sakė S.Skvernelis.

Savo ruožtu G.Landsbergis teigė, kad kalbėtis dėl galimos koalicijos formavimo konservatoriai „visada buvo nusiteikę“.

„Niekada kitaip nesakėme. Pokalbiai turi tęstis, tik tas vadinamas kamuoliukas yra jų pusėje“, – sakė konservatorių lyderis.

Vėliau išplatintame pareiškime TS-LKD lyderis tvirtino, kad vis dar mato galimybę sudaryti valdančiąją koaliciją su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Dar prieš rinkimus skelbėme, kad matome galimybę sudaryti koaliciją su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Tai ne vieną kartą konfidencialiai aptarėme su „valstiečių“ lyderiais, apie tai buvo informuotas ir partijos prezidiumas. Mes nekeičiame savo nuostatų, nors ir matome pasikeitusią valstiečių laikyseną bei retoriką – esame pasirengę toliau konsultuotis, jeigu dėl to apsispręs LVŽS“, – tvirtina G.Landsbergis.

Jis pareiškime akcentavo, kad į derybas konservatoriai žiūri labai rimtai – pirmiausia jie nori susitarti dėl bendro koalicijos darbo turinio.

„(...) Kai kurios LVŽS skelbiamos pagrindinėmis idėjos ar iniciatyvos mums atrodo nesuprantamos, neracionalios ir galimai netgi žalingos šalies ekonomikai bei švietimo sistemai“, – teigė konservatorių lyderis.

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų atstovai toliau kelia sąlygą, jog „valstiečiai žalieji“ vienu metu nevykdytų derybų tiek su jais, tiek su socialdemokratais.

„Nematome galimybių dalyvauti kokiose nors konsultacijose ar derybose, jeigu LVŽS tuo pat metu derasi su socialdemokratais. Jeigu „valstiečiai“ nutars pradėti derybas su socialdemokratais, mes kantriai lauksime, kuo derybos pasibaigs, ir atnaujinsime konsultacijas su „valstiečiais“ tik po to, jei tokios derybos pasibaigs nesėkmingai. Mes nesame ir nebūsime instrumentu, kuriuo „valstiečiai“ norėtų ir galėtų pasinaudoti tam, kad vykdydami paralelines derybas galėtų pasiekti nuolaidų iš socialdemokratų“, – pabrėžiama G.Landsbergio pareiškime.

Tuo metu S.Skvernelis teigia, jeigu iš socialdemokratų penktadienį sulauks teigiamo atsakymo dėl derybų, jos prasidės.

„Jeigu šiandien socialdemokratai pasakys taip, tai mes tikrai pradėsime derybas su socialdemokratais“, – sakė vienas „valstiečių“ lyderių.

„Aš manau, kad ta (konservatorių) pozicija yra gerbtina, (…) bet mes sakome, kad esame atviri“, – pridūrė jis.

G.Landsbergis penktadienį taip pat pareiškė, kad jeigu „valstiečiai“ nutars tęsti konsultacijas su jais, jie siūlys, kad jose dalyvautų partijų vadovai ir kad „derybų metu būtų susilaikoma nuo viešų pareiškimų ar kritikos dėl derybinių pozicijų“.

Konservatoriai taip pat reikalauja, kad parašą ant koalicijos sutarties dėsiantys asmenys būtų patikrinti specialiųjų tarnybų.

Pasak G.Landsbergio, S.Skvernelis asmeniškai tam pritarė, tačiau nebuvo įgaliotas į šį reikalavimą atsakyti visos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vardu.

Konservatorių lyderis taip pat teigė, kad su „valstiečiais“ galėtų derėtis dėl koalicijos iš dviejų partijų.

„Liberalai, mano nuomone, yra reikalingas partneris. Prieš rinkimus, ir netgi tie patys „valstiečiai žalieji“ buvo sutikę ir S.Skvernelis buvo minėjęs, kad jam tai atrodo priimtinas dalykas. Tačiau visiems pakankamai aišku, kad liberalai atsitraukia nuo bet kokių derybų, diskusijų. Gerbiame jų nuomonę ir per prievartą jų netempiame į tokias derybas ir diskusijas“, – sakė G.Landsbergis.

„Valstiečių“ galutinį sprendimą, su kuo derėtis dėl valdančiosios koalicijos, S.Skvernelis pažadėjo pirmadienį.

Jie yra sudarę konsultacinę grupę, kuri šią savaitę buvo susitikusi su konservatorių ir socialdemokratų atstovais aptarti pasirengimo deryboms dėl koalicijos. Šiai grupei nepriklauso nei S.Skvernelis, nei partijos vadovas Ramūnas Karbauskis.

S.Skvernelis trečiadienį buvo susitikęs su socialdemokratų partijos pirmininku premjeru Algirdu Butkevičiumi, tačiau aiškino, jog šis neskelbtas susikimas su koalicijos formavimu nesusijęs.

Dėl galimybių su „valstiečiais“ sudaryti valdančiąją koaliciją socialdemokratai tarsis penktadienį, o dėl to galutinai numato apsispręsti kitą savaitę – lapkričio 4-ąją.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga per Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus iš 141, konservatoriai Seimo rinkimuose iškovojo 31 mandatą, socialdemokratai – 17 mandatų. Liberalų sąjūdis laimėjo 14 mandatų. Po aštuonis mandatus teko Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai bei partijai „Tvarka ir teisingumas“. Kadangi vienas „tvarkietis“ į Seimą kandidatavo kaip save išsikėlęs kandidatas, „tvarkiečių“ Seime greičiausiai bus devyni. Du mandatus laimėjo Darbo partija, po vieną – Lietuvos žaliųjų partija, Centro partija bei partija „Lietuvos sąrašas“. Dar vieną mandatą gavo save išsikėlęs buvęs „darbietis“ Darius Kaminskas.

[email protected], +370 5 205 85 08 - Lietuvos naujienų skyrius
Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45
2024.04.19 09:56
Kriminalai 2024.04.19 09:56