2016.10.27 12:05 |Kategorija:  Cover news with delay

Kolumbija pradės derybas su antra sukilėlių grupuote

Kitas, spalio 27 d. (AFP-BNS). Kolumbijos vyriausybė ketvirtadienį turi pradėti derybas su antra pagal dydį šalies sukilėlių grupuote – Nacionaline išvadavimo armija (ELN), tačiau dėl ginčo įkaitų klausimu iki paskutinės akimirkos tvyro nežinia.

Derybomis – jei jos įvyks – bus pradėtas naujas etapas prezidento Juano Manuelio Santoso (Chuano Manuelio Santoso) pastangose užbaigti daugiau kaip pusę amžiaus trunkantį ginkluotą konfliktą, nusinešusį daugiau kaip 260 tūkst. žmonių gyvybių.

J.M.Santosas, kuris šiemet pelnė Nobelio taikos premiją, jau pasirašė taikos susitarimą su didesne marksistų partizanų grupuote – Kolumbijos revoliucinėmis ginkluotosiomis pajėgomis (FARC).

Tačiau rinkėjai per spalio 2-osios referendumą šį susitarimą atmetė, tad abiem derybų šalims teks viską pradėti nuo pradžių.

Ši nesėkmė sukėlė papildomų kliuvinių taikos procesui su ELN – labiau užsispyrusiu derybų partneriu.

ELN pažadėjo iki derybų Ekvadoro sostinėje Kite pradžios paleisti savo įkaitus, kaip pasielgė FARC prieš derybas Kuboje, prasidėjusias 2012 metais.

Tačiau praėjusią savaitę ELN pasišiaušė – kai vyriausybės vyriausiasis derybininkas paskelbė ultimatumą tai padaryti.

Nuo to laiko nebuvo jokių naujienų apie jų įkaito – ar įkaitų – likimo.

Tai privertė suabejoti, ar derybos prasidės, nors ELN paskelbė, kad jos derybininkai vyksta į Kitą.

„Geros kelionės“, – trečiadienį per „Twitter“ jiems palinkėjo ELN, kuri nurodė, kad delegacijai vadovaus vadas Pablo Beltranas (Pablas Beltranas).

Derybos – jau penktas bandymas siekti taikos su ELN – turi prasidėti 17 val. (penktadienį 1 val. Lietuvos laiku).

Miglota įkaitų padėtis

Kaip ir FARC, ELN susiformavo 1964 metais ir yra kaltinama žmonių žudymu ir grobimu per kruviną ir painų pilietinį karą.

ELN tebelaiko mažiausiai vieną įkaitą – buvusį Kongreso narį Odiną Sanchezą (Odiną Sančesą).

Kolumbija „pagrįstai įsitikinusi“, kad ši partizanų grupuotė paleis O.Sanchezą, sakė vyriausybės vyriausiasis derybininkas Juanas Camilo Restrepo (Chuanas Kamilas Restrepas).

„Esame pagrįstai įsitikinę, nes būtent tokia dvasia ir pasitikėjimas skatina vyriausybę pradėti šiuos dialogus“, – trečiadienį per vakarinę žinių laidą sakė J.C.Restrepo.

Jei O.Sanchezas nebus paleistas, procesas „negalės prasidėti, nes ši vyriausybės sąlyga buvo labai aiški“, o Bogota neįžvelgia priežasčių, „kodėl jos nebūtų galima deramai įvykdyti“.

Šaltiniai Katalikų Bažnyčioje, kuri atliko vaidmenį preliminariose derybose, sakė, kad sukilėliai taip pat laiko gydytoją Edgarą Torresą (Edgarą Toresą).

Vienas Bažnyčios atstovas antradienį nurodė, kad stengiamasi užtikrinti O.Sanchezo paleidimą.

„Viso protokolo laikomasi, darbai vyksta“, – sakė Kalio arkivyskupas Dario de Jesus Monsalve (Darijus de Chesus Monsalvė).

Tačiau Raudonasis Kryžius, paprastai prisidedantis prie įkaitų perdavimo Kolumbijoje, trečiadienį sakė, kad jokia tokio pobūdžio operacija nevyksta.

ELN „sustiprėjusi“

Analitikas Camilo Echandia (Kamilas Echandija) iš Kolumbijos universiteto „Externado“ sakė, kad ELN nenori sutikti su įkaitų paleidimu kaip derybų sąlyga.

„Tarp ELN ir FARC yra didelis skirtumas, – sakė jis AFP. – Šios derybos bus labai komplikuotos.“

Su ELN pajėgomis susiję incidentai pastaraisiais mėnesiais kėlė didelę įtampą.

Kolumbijos armija kaltino ELN dėl sekmadienį įvykdyto naftotiekio susprogdinimo netoli Venesuelos sienos. Žmonių aukų tas sprogimas nepareikalavo.

„Partizanų grupuotė ELN į derybas su vyriausybe atvyksta sustiprėjusi. Per pastaruosius trejus metus grupuotė suintensyvino savo smurtą “, – sakoma šį mėnesį paskelbtoje privataus Kolumbijos tyrimų centro CERAC ataskaitoje.

Kolumbijos valdžia apskaičiavo, kad ELN šiuo metu turi maždaug 1,5 tūkst. narių. Armija sako, kad pastaraisiais mėnesiais šimtai jų dezertyravo arba buvo sučiupti.

Grupuotė veikia daugiausia teritorijose šalies šiaurėje ir vakaruose, nurodo CERAC.

Kaip ir FARC, ELN savo veiklą finansuoja daugiausia iš narkotikų kontrabandos ir žmonių grobimo dėl išpirkų.

Kolumbijos teritorinis ir ideologinis konfliktas yra įtraukęs įvairias partizanų ir sukarintas grupuotes, narkotikų gaujas ir vyriausybines pajėgas.

Dėl šio konflikto beveik 7 mln. žmonių turėjo palikti savo namus, nurodo Kolumbijos valdžia.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Pirmadienis, balandžio 22

2024.04.22 20:48
Užsienio naujienos 2024.04.22 20:48
2024.04.22 20:28
Užsienio naujienos 2024.04.22 20:28
2024.04.22 18:56
Lietuvos politika 2024.04.22 18:56
2024.04.22 18:27
Užsienio naujienos 2024.04.22 18:27
2024.04.22 18:18
Įvairenybės, kultūra 2024.04.22 18:18
2024.04.22 13:10
Užsienio naujienos 2024.04.22 13:10