2016.10.27 09:11 |Kategorija:  Cover news with delay

Sirijos mokykloje per aviacijos smūgius žuvo 22 vaikai (papildytas)

papildytas pranešimas

Jungtinės Tautos, spalio 26 d. (AFP-BNS). Aviacijos smūgiai, kurių taikiniu tapo viena mokykla Sirijos sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje Idlibo provincijoje žuvo 22 vaikai ir šeši mokytojai, trečiadienį pranešė Jungtinių Tautų vaikų teisių agentūra UNICEF.

„Tai tragedija. Tai papiktinimas. Ir jeigu (šie antskrydžiai) tyčiniai, tai yra karo nusikaltimas“, – sakė UNICEF direktorius Anthony Lake'as (Entonis Leikas).

Padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad „karo lėktuvai – Rusijos arba Sirijos – surengė šešis smūgius“ Haso kaime, įskaitant vieną mokyklos kompleksą, kur žuvo 11 moksleivių.

Pasak A.Lake'o, mokykla buvo „atakuojama pakartotinai“. Jis pridūrė, kad šie smūgiai galbūt buvo pražūtingiausia ataka prieš mokyklą nuo pat Sirijos karo pradžios prieš daugiau kaip penkerius metus.

Socialiniuose tinkluose buvo išplatinta šiurpi nuotrauka, kurioje matyti nutraukta vaiko ranka, dar gniaužianti dulkinos juodos kuprinės diržą.

„Kada pasaulio pasibjaurėjimą tokiu barbariškumu atitiks primygtiniai reikalavimai, kad visa tai turi liautis?“ – klausė UNICEF direktorius.

Paklaustas apie šią ataką, Rusijos ambasadorius Vitalijus Čiurkinas atsakė: „Tai siaubinga, siaubinga. Tikiuosi, mes su tuo nesusiję.“

„Man nelengva pasakyti „ne“, bet esu atsakingas žmogus. Man reikia palaukti, ką pasakys mūsų gynybos ministras“, – jis sakė žurnalistams.

Galingosios Vakarų šalys ir žmogaus teisių organizacijos kaltino Sirijos vyriausybės pajėgas ir jų sąjungininkę Rusiją, kad jos vykdo beatodairiškas atakas prieš civilinės infrastruktūros objektus.

Sirijos savanoriška civilinės gynybos organizacija „Baltieji šalmai“ paskelbė nuotraukas, kuriose matomi keturi pagalbos darbuotojai nuolaužų krūvoje ieškantys išgyvenusiųjų. Pasak jų, smūgio organizatoriai panaudojo „dvigubo šūvio“ taktiką: po pirmojo mokyklos bombardavimo buvo palaukta, kol prie jos susirinks daug žmonių, tada smogta vėl.

Šie antskrydžiai buvo surengti maždaug 11 val. 30 min. (ir Lietuvos laiku), sakė vienas aktyvistas iš opozicijos Idlibo žiniasklaidos centro.

„Viena raketa pataikė į mokyklos įėjimą, kai moksleiviai ėjo į lauką, traukdami namo, nes mokyklos administracija dėl antskrydžių nusprendė tądien užbaigti pamokas“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Kiti šioje provincijoje esantys aktyvistai socialiniuose tinkluose išplatino šiurpią nuotrauką, kurioje matyti nutraukta vaiko ranka, dar gniaužianti dulkinos juodos kuprinės diržą.

Nuotraukos identiškumo nepriklausomi šaltiniai nepatvirtino.

Naujausios atakos per pastarąsias septynias dienas Idlibo provincijoje pareikalavo 89 civilių gyvybių, nurodė padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

„Tyčinė ataka“

Pagrindinė opozicijos grupė pasmerkė reidus.

Stambule įsikūrusi Nacionalinė koalicija pareiškė, kad Rusijos ir režimo karo lėktuvai „taikėsi į vaikus jų mokyklose, tyčia paleisdami smūgius į civilius labai sprogių medžiagų“.

Idlibo provinciją kontroliuoja vadinamoji „Užkariavimo armija“ – aljansas, kurį sudaro sukilėlių grupės ir džihadistai, tarp jų grupuotė „Fateh al Sham Front“. Pastaroji buvo žinoma kaip „Al Nusra Front“, bet persivadino anksčiau šiais metais, kai nutraukė ryšius su teroristų tinklu „al Qaeda“.

Sirijos ir Rusijos lėktuvai reguliariai bombarduoja Idlibą, tačiau oro smūgių ypač padaugėjo pastarosiomis savaitėmis, nurodė SOHR.

Rusija patiria spaudimą Jungtinėse Tautose, kuri reikalauja, kad ji suvaldytų savo sąjungininkę Siriją ir nutrauktų oro reidus sukilėlių valdomame rytiniame Alepe, kur nuo liepos smurtą kenčia 250 tūkst. gyventojų.

Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus pavaduotojas humanitariniams reikalams Stephenas O'Brienas (Stivenas O'Brajenas) sakė, kad jis yra „kupinas įniršio“ dėl JT Saugumo Tarybos nesugebėjimo imtis veiksmų ir pasmerkė faktą, kad „iš tikrųjų niekas nevyksta, kad karas būtų sustabdytas, kančios būtų nutrauktos“.

Regione trūksta maisto, „civilius bombarduoja Sirijos ir Rusijos pajėgos, ir jei jie išgyvens tai, rytoj jiems trūks maisto“, sakė S.O'Brienas.

„Alepas tapo žudymo zona“

Rusijos ambasadorius Vitalijus Čiurkinas savo ruožtu metė kaltinimus S.O'Brienui, neva šis laido „arogantiškas pastabas“ ir nepastebi, kad Rusija paskelbė humanitarinę pauzę, kuri truko aštuonias dienas.

„Jei norėtume išgirsti pamokslą, eitume į bažnyčią“, – atšovė jis.

Rusijos ambasadorius apkaltino opozicijos sukilėlius ir su „al Qaeda“ siejamus džihadistus dėl to, kad savaitgalį nepavyko įgyvendinti JT plano ir evakuoti sužeistuosius iš Alepo bei tvirtino, kas JT pareigūnas neobjektyviai pristatė faktus.

JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Samantha Power (Samanta Pauer) kritikavo Rusiją sakydama, kad ji niekuomet nebendradarbiavo su JT, kai būdavo sustabdomi kovos veiksmai, nesiekė užtikrinti, kad būtų teikiama humanitarinė pagalba.

„Nesulauksite sveikinimų ir padėkų už tai, kad dieną ar savaitę nevykdote karo nusikaltimų“, – sakė S.Power.

Šis apsikeitimas karčiomis replikomis įvyko po to, kai žlugo naujausias bandymas atnaujinti paliaubas.

Tuo tarpu JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris (Eštonas Karteris) ir Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Michaelas Fallonas (Maiklas Falonas) pareiškė, kad puolimas, kuriuo bus siekiama išstumti IS iš jos pagrindinės tvirtovė Sirijoje – Rakos miesto, esančio 160 km ryčiau Alepo, prasidės artimiausiomis savaitėmis.

JAV vadovaujama koalicija šiuo metu remia Irako ir kurdų pajėgas, jau 10 dienų vykdančioms operaciją prieš pagrindinį džihadistų kontroliuojamą Irako miestą – Mosulą.

Konfliktas Sirijoje įsiplieskė 2011 metų kovą, kai prasidėjo protestai prieš prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą) .

Tačiau nuo to laiko jis išaugo iki karo keliais frontais – tarp džihadistų, sukilėlių, vyriausybės pajėgų ir kurdų kovotojų.

Daugiau kaip 300 tūkst. žmonių žuvo, o keli milijonai buvo priversti palikti savo namus.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 09:59
Užsienio naujienos 2024.03.28 09:59
2024.03.28 09:23
Lietuvos politika 2024.03.28 09:23
2024.03.28 07:02
Kriminalai 2024.03.28 07:02

Trečiadienis, kovo 27

2024.03.27 17:23
Užsienio naujienos 2024.03.27 17:23
2024.03.27 15:45
Lietuvos politika 2024.03.27 15:45
2024.03.27 15:36
Įvairenybės, kultūra 2024.03.27 15:36