2016.10.26 07:14 |Kategorija:  Cover news with delay

Prestižinį „Man Booker“ apdovanojimą pirmąkart laimėjo amerikietis

Londonas, spalio 26 d. (AFP-BNS). Rašytojas Paulas Beatty (Polas Bitis) tapo pirmuoju amerikiečiu, laimėjusiu prestižinį „Man Booker“ apdovanojimą – ši premija buvo jam paskirta už romaną „Išdavikas“ (The Sellout), kuris, anot autoriaus, neturėtų būti suvokiamas kaip „vienkryptis“ požiūris į rasinius klausimus.

Žiuri, skirianti didžiausią prestižą turintį apdovanojimą literatūros anglų kalba pasaulyje, nurodė, kad šis romanas sukuria „sukrečiantį ir netikėtai šmaikštų“ P.Beatty gimtojo Los Andželo vaizdinį. Autorius pasitelkia satyrą, nagrinėdamas rasių lygybės problemas išgalvotame gyvenamajame rajone.

P.Beatty sakė, kad skaitytojai turėtų šį romaną visų pirma laikyti literatūros kūriniu, o ne skirtingų rasių žmonių sugyvenimo problemų studija.

„Paprastai pasišiaušiu, kai žmonės sako, kad (romanas) yra juodas, piktas, kalbantis apie rasę“, – jis sakė žurnalistams, kai antradienį atsiėmė apdovanojimą per tviskančią iškilmingą ceremoniją Londono istoriniame Rotušės pastate.

„Tikiuosi, kad jis nėra toks vienakryptis, – pridūrė 54 metų rašytojas. – Šios etiketės lankstesnės negu esame linkę manyti.“

P.Beatty atrodė apstulbintas, kai žengė ant scenos priimti apdovanojimo iš Didžiosios Britanijos princo Charleso (Čarlzo) žmonos rankų.

„Žmonės, negaliu jums nupasakoti, kokia ilga man buvo ši kelionė“, – sakė jis.

Žiuri nurodė, kad tapydamas „vienodai meilų ir aštriai ironišką miesto bei jo gyventojų portretą Paulas Beatty išvengia įsisenėjusių požiūrių į rasinius santykius, sprendinius arba prielaidas“.

Autorius perteikia „per savo žaviai sąžiningą ir geranorį herojų naivaus žmogaus požiūrį į jo sugedusį pasaulį“ ir tokiu būdu „suteikia absurdišką pabaigą dabartiniam nepakenčiam JAV rasinių santykių status quo“.

„Elementarusis rasizmas“

„Man Booker“ apdovanojimas, kurį sudaro atminimo prizas ir 52,5 tūkst. svarų (59 tūkst. eurų), garantuoja didžiulį knygų pardavimo suintensyvėjimą ir skaitytojus visame pasaulyje.

Šis apdovanojimas buvo įsteigtas 1969 metais, jį yra pelnę garsūs rašytojai, tokie kaip Ianas McEwanas (Ijanas Makjuenas), Iris Murdoch (Airis Merdok) ir Salmanas Rushdie (Salmanas Rašdis).

Galimybė šią premiją skirti rašytojams ir Tautų Sandraugai nepriklausančių šalių buvo atverta 2013 metais, bet šis sprendimas Britanijoje buvo vertinamas itin prieštaringai.

Iki šiol „Man Booker“ premijos nebuvo laimėjęs joks amerikietis, nors nuogąstaujama, kad Jungtinės Valstijos gali pradėti dominuoti tarp tolesnių laureatų.

Žiuri pirmininkė Amanda Foreman (Amanda Forman) sako, kad pilietybė niekaip nesusijusi su laureato pasirinkimu.

„Žiuri nebuvo veikiama fakto, kad Paulas yra amerikietis“, – sakė A.Foreman, kuri pati yra amerikietė, gyvenanti Niujorke.

Šių metų pasirinkimas „rodo, kad ši premija įgijusi pasaulinę aprėptį“, pridūrė ji.

„Išdavikas“ yra ketvirtasis P.Beatty romanas. Anksčiau šiais metais jis pelnė JAV Nacionalinės literatūros kritikų draugijos apdovanojimą.

Romano pagrindinis veikėjas – afroamerikietis Bonbonas, gyvenantis nutriušusiame Los Andželo priemiestyje Dikense, kuris buvo pašalintas iš žemėlapių, kad nedarytų gėdos Kalifornijai.

Bonbonas yra teisiamas dėl savo pastangų atkurti vergovę ir segregaciją vietos vidurinėje mokykloje, kad užtikrintų viešosios tvarkos laikymąsi.

Pasak vertintojų, šis „elementariojo rasizmo pagrindas ir neteisybė, kai Bonbono tėvas pašaunamas įkliuvęs policijai, yra ypač aktualūs“.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55