2016.10.24 15:02 |Kategorija:  Cover news with delay

Kitas Izraelio karas Gazoje būtų paskutinis palestiniečiams, sako ministras Liebermanas

Jeruzalė, spalio 24 d. (AFP-BNS). Izraelio gynybos ministras Avigdoras Liebermanas (Avigdoras Libermanas) pirmadienį pareiškė, kad kitas žydų valstybės karas su palestiniečių kovotojais Gazos Ruože pastariesiems būtų paskutinis, nes „mes juos visiškai sunaikintume“.

Tuo pat metu ministras interviu palestiniečių laikraščiui pabrėžė, kad neketina pradėti naujo karo Gazos Ruože. Toks karinis konfliktas būtų jau ketvirtasis šiame anklave nuo 2008 metų.

A.Liebermanas paragino palestiniečius spausti Gazos Ruožą kontroliuojantį islamistų judėjimą „Hamas“ „liautis vykdžius savo beprotišką politiką“.

„Kaip gynybos ministras norėčiau paaiškinti, kad mes neturime ketinimų pradėti naują karą su mūsų kaimynais Gazos Ruože ar Vakarų Krante, Libane ar Sirijoje“, – sakė ministras Jeruzalėje leidžiamam didžiausiam palestiniečių laikraščiui „Al Quds“ (Jeruzalė).

„Tačiau Gazoje jie, kaip ir iraniečiai, ketina sunaikinti Izraelio valstybę… Jei dėl jų kils kitas karas su Izraeliu, jiems jis bus paskutinis. Noriu dar kartą pabrėžti: tai bus jų paskutinė konfrontacija, nes mes visiškai juos sunaikinsime“, kalbėjo A.Liebermanas.

A.Liebermanas dirba Izraelio vyriausybėje, kuri laikoma griežčiausios dešiniosios pakraipos ministrų kabinetu per visą žydų valstybės istoriją. Kelios įtakingos premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahus) valdančiosios koalicijos figūros atvirai pasisako prieš palestiniečių valstybės įkūrimą.

Pats A.Liebermanas laikomas griežtojo kurso šalininku saugumo klausimais, tačiau jis tiki, kad konfliktą įmanoma išspręsti įgyvendinus dviejų valstybių sprendinį, pagrįstą apsikeitimu žemėmis.

Ministras interviu palestiniečių dienraščiui pakartojo šią savo poziciją. Jis sakė, kad nausėdijos okupuotame Vakarų Krante pagal galutinį taikos susitarimą turėtų likti Izraelio dalimi.

Gegužę gynybos ministru tapęs A.Liebermanas taip pat pažėrė kritikos palestiniečių prezidentui Mahmudui Abbasui (Mahmudui Abasui). Pasak ministro, M.Abbasas nesiima sunkių kompromisų, kurie galėtų atverti kelią taikai.

A.Liebermanas prognozavo, kad M.Abbasas pralaimėtų rinkimus, jei šie būtų surengti. Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad dauguma palestiniečių norėtų, kad jų 81 metų lyderis atsistatydintų.

Tokie rinkimai galėtų atverti kelią „Hamas“ perimti valdžią Vakarų Krante, kur šiuo metu dominuoja M.Abbaso sekuliarus judėjimas „Fattah“. Tačiau A.Liebermanas išsakė nuomonę, kad galimas ir kitas variantas.  

„Palestiniečių administracijoje yra pakankamai nuovokių žmonių, suprantančių situaciją ir žinančių, kad jei tektų rinktis tarp „Hamas“ ir Izraelio, geresnis partneris jiems būtų Izraelis“, – sakė A.Liebermanas.

Ministras jau anksčiau kalbėjo apie galimybę apeinant palestiniečių lyderius mėginti užmegzti ryšius tiesiogiai su bendruomenėmis. Regis, šis jo interviu yra dalis šių pastangų.

„Al Quds“ socialinėje žiniasklaidoje sulaukė aštrios kritikos iš palestiniečių. Jų teigimu, dienraščiui nederėjo imti interviu iš Izraelio valstybės pareigūno, nes tai prilygsta pritarimui, kad būtų „normalizuoti“ santykiai su okupacine valstybe.

Prieš tapdamas gynybos ministru A.Liebermanas yra paskelbęs virtinę prieštaringų pareiškimų. Vienas jų buvo nukreiptas konkrečiai prieš „Hamas“ lyderį Gazos Ruože Ismailą Haniyą (Ismailą Haniją).

A.Liebermanas tąsyk sakė, kad duotų I.Haniyai 48 valandas paleisti į laisvę du sulaikytus žydus civilius ir perduoti Izraeliui 2014 metų kare žuvusių karių palaikus. Pasak jo, jei to nepadarytų, I.Haniyos lauktų mirtis.

Vėliau A.Liebermanas atsisakė tokių pareiškimų ir sakė, kad pasisako už „atsakingą ir protingą politiką“.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55