2016.10.11 15:41 |Kategorija:  Cover news with delay
BNS nuotr.

A.Mickevičiaus proprovaikaitė teisme užsitikrino teisę rašyti pavardę su „w“ pase

Vilnius, spalio 11 d. (BNS). Teismas įpareigojo Vilniaus policijos Migracijos valdybą išduoti naują pasą poeto Adomo Mickevičiaus proprovaikaitei Alexia'ai Gorecki-Mickiewicz (Aleksijai Gorecki-Mickevič) su originalia vardo ir pavardės rašyba.

Kaip pranešė Europos žmogaus teisių fondas (EŽTF), teismuose atstovaujantis siekiančius originalių asmenvardžių rašybos asmens dokumentuose, nepilnametė Lietuvos pilietė Alexia jau vienuolika metu gyvena Lietuvoje ir visuose registruose, mokykloje, sveikatos įstaigose yra identifikuojama pagal originalų asmenvardį. Alexia tėvas - prancūzijos pilietis Romanas Goreckis - Mickiewiczius (Mickevičius) yra lietuvių-lenkų poeto Adomo Mickevičiaus provaikaitis.

Pažymima, kad Alexia turi lietuviškus dokumentus - gimimo liudijimą ir pasą su raidėmis „x“ ir „w“, tačiau Vilniaus policijos Migracijos valdyba nusprendė neišduoti naujo paso šių dokumentų pagrindu nesulietuvinus asmenvardžių.

EŽTF pranešė, kad dar vienoje byloje Vilniaus apygardos teismas įpareigojo Vilniaus savivaldybės Civilinės metrikacijos skyrių įrašyti Lietuvos pilietės, ištekėjusios už Nyderlandų piliečio, pavardę Ouwens (Ouvens) su „w“ į jos santuokos liudijimą, sprendimas priimtas ir dėl sutuoktinių vaiko, kurio pavardę su „w“ nurodyta įrašyti į gimimo liudijimą.

Šiuo metu EŽFT Lietuvos piliečiams atstovauja daugiau nei 20-yje bylų, kuriose jie siekia originalios asmenvardžių rašybos.

Lietuvoje galiojantys teisės aktai numato, kad Lietuvos piliečių dokumentuose vardai ir pavardės rašomi lietuviškais rašmenimis. Klausimą dėl raidžių rašymo originaliai dažnai kelia Lietuvoje gyvenantys lenkai ir Varšuvos politikai.

Seimas prieš kurį laiką ėmėsi svarstyti du alternatyvius projektus: vienas leistų asmens dokumentuose naudoti lotyniškos abėcėlės raides x, w, q, kitas įteisintų originalią pavardžių rašybą papildomame paso puslapyje. Svarstymai kol kas nėra atnaujinti.

Pirmųjų pataisų šalininkai teigia, kad jos būtų svarbios ir santuokas su užsieniečiais sudariusioms lietuvėms. Kritikai teigia, kad taip būtų sumenkintas konstitucinis valstybinės lietuvių kalbos statusas, gali kilti keblumų skaitant nelietuviškas pavardes.

[email protected], +370 5 205 85 08 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00