2016.09.30 17:10 |Kategorija:  Cover news with delay

Šeši svarbiausi dalykai apie „Deutsche Bank“

Frankfurtas, rugsėjo 30 d. (AFP-BNS). Vokietijos banko „Deutsche Bank“ akcijos penktadienio rytą smuko žemyn nusitempdamos ir Europos bankų akcijas bei nusmukdydamos pasaulines akcijų rinkas.

Štai šeši pagrindiniai dalykai apie didžiausią Vokietijos banką:

1.Kodėl investuotojai yra taip sunerimę dėl „Deutsche Bank“?
„Deutsche Bank“ turi problemų nuo 2008 metų finansų krizės laikų ir dėl besikartojančių skandalų yra priverstas teisinėms išlaidoms ir baudoms atidėti milijardus eurų.

Neseniai nerimą tarp investuotojų padidino tai, jog JAV teisingumo departamentas pareikalavo, kad bankas sumokėtų 14 mlrd. JAV dolerių baudą. Pretenzijos bankui yra susijusios su byla dėl manipuliavimo hipoteka užtikrintų vertybinių popierių kainomis prieš 2008 metų krizę.

Be šių problemų, visame pasaulyje bankui jau iškelta maždaug 8 tūkst. bylų.

„Deutsche Bank“ sunkiai sekasi surinkti pinigų, nes dėl lėto ūkio augimo investicinis padalinys susiduria su iššūkiais, o mažos palūkanų normos kenkia tradicinei banko veiklai.

Banko vadovas Johnas Cryanas (Džonas Krajenas) neseniai paskelbė apie didelio masto restruktūrizaciją, numatančią, jog iki 2020 metų visame pasaulyje bankas atleis maždaug 9 tūkst. žmonių, o Vokietijoje uždarys 200 padalinių.

2. Kas sukėlė akcijų išpardavimą?

Agentūra „Bloomberg“, remdamasi banko vidaus dokumentu, su kuriuo jai pavyko susipažinti, ketvirtadienį pranešė, kad maždaug 10 rizikos draudimo fondų, per „Deutsche Bank“ vykdančių sandorių tarpuskaitą, šią savaitę atsiėmė dalį banke laikytų laisvų grynųjų pinigų ir išvestinių priemonių ir perkėlė šį turtą į kitas įmones.

Bankas vėliau pareiškė, kad „Bloomberg“ pranešime padėtis buvo pavaizduota pernelyg niūriai. Bankas teigia tebeaptarnaujantis apie 800 fondų, kurie supranta, kad jo „finansinė padėtis yra stabili“.

„Turime matyti bendrą vaizdą. „Deutsche Bank“ turi daugiau nei 20 mln. klientų“, – penktadienio rytą darbuotojams išplatintame laiške rašė banko vadovas Johnas Cryanas (Džonas Krajenas).

Tačiau „rizikos suvokimas tarp investuotojų didėja“, sakė „IG France“ analitikas Alexandre'as Baradezas (Aleksandras Baradesas).

3. Ar „Deutsche Bank“ finansinės padėtis yra gera?

„Deutsche Bank“ rezultatai liepą atlikus bankų testavimo nepalankiausiomis sąlygomis rezultatai buvo vieni prasčiausių. Tačiau banko vadovas pareiškė, kad testavimas parodė, jog bankas išgyventų labai sunkią finansų krizę. Jis taip pat pabrėžė, kad „bankas yra gerai pasirengęs sunkiems laikams“.

Minėtame penktadieniniame laiške darbuotojams J. Cryanas „turi gerokai patogesnę pagalvę“ – 215 mlrd. eurų likvidžių rezervų.

„Akcijų kaina krenta ne dėl fundamentalių dalykų“, – sakė „Nord/LB“ banko analitikas Michaelas Seufertas (Maiklas Soifertas). Jo teigimu, kalbama apie investuotojų pasitikėjimo praradimą.

4. Kodėl „Deutsche Bank“ situacija veikia kitus bankus ir pasaulines rinkas?

„Deutsche Bank“ išlieka vienu didžiausių bankų pagal aktyvus, kurie sudaro 1,6 trln. eurų. Jie yra gerokai didesni už JAV banko „Lehman Brothers“ turėtus aktyvus, o būtent šito banko bankrotas ir sukėlė 2008 metų finansų krizę.

Investuotojams didžiausia nerią kelia išvestinių instrumentų galimas poveikis „Deutsche Bank“. Šie finansiniai instrumentai yra naudojami padengti riziką, susijusią su spekuliacijomis. „Negali matyti tiesioginės rizikos. Tai tarsi „juoda dėžė“, – sakė A. Seufertas.

5. Ar Vokietijos vyriausybės padės „Deutsche Bank“?

Likus metams iki parlamento rinkimų, Vokietijos valdžia nenori pykdyti rinkėjų tokiu dalyku, kaip banko gelbėjimas. Be to, ES taisyklėmis siekiama užkirsti tam kelią.

Liepą griežtas Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble (Volfgangas Šoiblė) griežtai pasisakė prieš tai, kad Italijos valdžia gelbėtų sunkumų ištiktą banką „Banca Monte dei Paschi di Siena“.

„Reikia laikytis taisyklių. Priešingu atveju, kokia prasmė jas įvesti?“ – sakė jis.

Šią savaitę Berlynas paneigė, jog rengia „Deutsche Bank“ gebėjimo planus. Tačiau ir pačio banko vadovas pabrėžė, kad bankui pagalbos nereikia.

„Politikai turėtų užsičiaupti ir leisti „Deutsche Bank“ dirbti“, – pareiškė „Baader Bank“ analitikas Robertas Halveris.

6. Kas vyksta su akcijomis?

„Deutsche Bank“ akcijos šią savaitę atpigo 13 proc. ir penktadienio rytą pasiekė istorinį minimumą – 9,90 euro už vieną akciją. Tiesa, vėliau kursas ūgtelėjo iki 10,37 euro.

Šiuo metu „Deutsche Bank“ rinkos kapitalizacija siekia maždaug14 mlrd. eurų.

[email protected], +370 5 205 85 14 – Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Šeštadienis, balandžio 20

2024.04.20 05:22
Įvairenybės, kultūra 2024.04.20 05:22

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05