2016.09.30 16:23 |Kategorija:  Cover news with delay
AFP-Scanpix nuotr.

„USA Today“ perspėja nebalsuoti už „pavojingą demagogą“ Trumpą

Vašingtonas, rugsėjo 30 d. (AFP-BNS). JAV dienraštis „USA Today“ nukrypo nuo įprastos praktikos ir penktadienį išreiškė palaikymą vienam iš prezidento rinkimų kampanijos dalyvių.

Jis paragino savo skaitytojus „atsispirti pavojingo demagogo sirenų dainai“ ir nebalsuoti už respublikoną Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą).

Nacionalinis laikraštis, kurio tiražas yra vienas didžiausių Jungtinėse Valstijose, per savo 34 metų gyvavimo istoriją anksčiau nėra oficialiai pareiškęs palaikymo nė vienam iš kandidatų.

Tačiau šįkart dienraščio redaktorių kolegija nusprendė išsakyti savo poziciją D.Trumpo ir jo varžovės demokratės Hillary Clinton (Hilari Klinton) kovoje dėl prezidento posto.

„Nematėme priežasties keisti savo požiūrio. Iki dabar“, – rašo „USA Today“.

„Šiais metais vienas iš kandidatų – respublikonas Donaldas Trumpas – bendru Redakcinės kolegijos sutarimu yra netinkamas būti prezidentu“, – pažymi laikraštis.

„Nuo tos dienos, kai prieš 15 mėnesių paskelbė apie savo kandidatavimą, iki pirmųjų prezidento rinkimų kampanijos debatų šią savaitę D.Trumpas nekart pademonstravo, kad jam stinga temperamento, žinių, tvirtumo ir sąžiningumo, kurių reikia Amerikos prezidentui“, – rašo „USA Today“.

Dienraštis pateikia sąrašą su aštuoniais punktais, kodėl, jo nuomone, Niujorko milijardierius netinkamas būti Baltųjų rūmų šeimininku.

Pasak „USA Today“, D.Trumpas yra „nepastovus“, „nėra pasirengęs būti vyriausiuoju ginkluotųjų pajėgų vadu“ ir yra „serijinis melagis“.

Be to, jis „platina išankstines nuostatas“, „kalba neatsakingai“, aštrina nacionalinį dialogą, turėjo permainingą karjerą versle ir nėra atviras su rinkėjais tokiais klausimais kaip jo mokesčių deklaravimas.

Vis tik dienraštis „USA Today“ susilaikė nuo tiesioginės paramos H.Clinton, sakydamas, kad jo redaktorių kolegija neturi bendros nuomonės.

Laikraštis priminė buvusios valstybės sekretorės ilgametę valstybinę tarnybą, tačiau atkreipė dėmesį į kandidatės „atvirumo stoką ir nerūpestingą elgesį su slapta informacija“, taip pat užimamą poziciją tartum jai jau būtų skirtas prezidento postas.

H.Clinton turi trūkumų, nors „jos (trūkumai) kelia kur kas mažesnę grėsmę nacionaliniam saugumui ir neveda į konstitucinę krizę“, rašė laikraštis.

Jis ragino skaitytojus balsuoti už H.Clinton, už trečią kandidatą, įrašyti kokį nors kandidatą arba dėmesį sutelkti ties žemiau sąraše atsidūrusiais kandidatais kitose varžybose, kurių laimėtojai taip pat paaiškės rinkimų dieną.

„Ką bedarytumėte, tik atsispirkite pavojingo demagogo sirenų dainai. Bet kokiu atveju, balsuokite, tik ne už Donaldą Trumpą“, – ragino dienraštis.

Vieną didžiausių tiražų šalyje turintis laikraštis yra jau ne pirmas, kuris ragina nebalsuoti už D.Trumpą.

Tokie konservatyvūs leidiniai kaip „The Arizona Republic“, „Cincinnati Enquirer“ ir „Dallas Morning News“ išsižadėjo savo ilgametės tradicinės paramos respublikonų kandidatais ir išreiškė paramą H.Clinton.

Tinklalapio „ Real Clear Politics“ skelbiamas apklausų vidurkis rodo, kad rinkimų dalyvių laukia įtempta kova – kad H.Clinton vos 2,9 proc. punktų lenkia savo varžovą D.Trumpą.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05