2016.09.26 14:28 |Kategorija:  Cover news with delay

Budapeštą sudrebinusio sprogimo taikinys buvo policininkai, sako policijos vadas

Budapeštas, rugsėjo 26 d. (AFP-BNS). Vengrijos policija sekmadienį pranešė, kad sprogimą Budapešto centre, per kurį buvo sunkiai sužeisti du policijos pareigūnai, sukėlė savadarbė bomba, pripildyta šrapnelio.

Policija nurodė, kad savadarbė bomba buvo susprogdinta siekiant nužudyti abu pareigūnus.

Policija po šeštadienį vėlai vakare įvykusio incidento pradėjo tyrimą dėl pasikėsinimo nužudyti ir įtariamojo paiešką, per spaudos konferenciją pranešė Vengrijos policijos vadovas Karoly Pappas (Karolis Papas).

„Šios atakos taikinys buvo mūsų policijos pareigūnai. Laikau tai ataka prieš visą Vengrijos policiją – ji buvo surengta siekiant juos nužudyti“, – sakė jis.

Savadarbė bomba buvo susprogdinta policijos pareigūnams pėsčiomis patruliuojant Vengrijos sostinėje, nurodė K.Pappas, tačiau daugiau jokių detalių apie incidentą nepateikė.

Policijos vadas atsisakė kalbėti, ar sprogimas gali būti susijęs su terorizmu, tačiau pridūrė, jog šiuo metu tiriamos septynios galimos įvykio versijos.

Tai buvo savadarbis sprogstamasis užtaisas, pripildytas šrapnelio, sakė K.Pappas.

Pasak policijos viršininko, dėl sprogdinimo ieškomas maždaug 20–25 metų amžiaus, 1,70 m ūgio vyras, kuris buvo užsidėjęs šviesios spalvos žvejo kepurę, vilkėjo mėlynus džinsus ir avėjo baltus sportinius batus.

„Jis bus surastas, o jo motyvai išaiškinti“, – sakė K.Pappas ir pranešė, kad už informaciją, padėsiančią sulaikyti įtariamąjį, bus skirta 10 mln. forintų (232 tūkst. eurų) premija.

Per sprogimą 23 metų policijos pareigūnė patyrė gyvybei pavojingų sužeidimų, sunkiai nukentėjo ir jos 26 metų kolega, sakė K.Pappas.

Jis pridūrė, kad medikams pavyko stabilizuoti nukentėjusiųjų būklę.

Sprogimas nugriaudėjo 22 val. 36 min. vietos (ir Lietuvos) laiku pirmame pastato aukšte įsikūrusioje parduotuvėje šalia judrios sostinės gatvės.

„Referendumas – žinia Briuseliui“

Vietos žiniasklaida pranešė, kad stebėjimo kamerų nufilmuotoje medžiagoje matyti krepšys, kurį įvykio vietoje prieš sprogimą paliko nenustatytas asmuo.

Iškart po sprogimo liudininkai pasakojo, kad jo garsas buvo panašus į dujų sprogimą. Vengrijos nepaprastųjų situacijų agentūra informavo, kad sprogimas gaisro nesukėlė.

Netoliese buvę žmonės socialiniuose tinkluose paskelbė nuotraukų, kuriose matyti sprogimo vietoje išsibarsčiusios vinys.

Sprogimo garsas nusirito per visą Budapešto centrą, o jo banga išdaužė pirmajame aukšte esančios parduotuvės virtinos stiklą, taip pat apgadino netoliese buvusius automobilius ir aplinkinius pastatus.

„Buvo didžiulis sprogimas; mačiau daug dūmų. Buvo išdaužti netoliese esančių svečių namų, kuriuose apsistojau, langai“, – pasakojo vienas amerikietis turistas.

Tyrėjai visą sekmadienį dirbo sprogimo vietoje ir rinko įkalčius, o policininkai apklausinėjo gyventojus.

Vengrijos parlamento Nacionalinio saugumo komitetas pirmadienį rengia pasitarimą, kuriame aptars sprogimą, pranešė naujienų agentūra MTI.

Incidentas įvyko likus vos aštuonioms dienoms iki spalio 2-ąją vyksiančio referendumo dėl Europos Sąjungos patvirtintos migrantų paskirstymo po valstybes nares pagal privalomas kvotas schemos.

Vengrijos vyriausybės vadovas Viktoras Orbanas, aršiai kritikuojantis tai, kaip ES sprendžia migrantų krizę, organizuoja šį referendumą, kad „pasiųstų žinią Briuseliui“, jog šis neturėtų spausti valstybių narių elgtis prieš jų valią.

Referendumo kampanijos metu buvo akcentuojami būgštavimai dėl nacionalinio saugumo, o jai skirtuose oficialiuose plakatuose migrantai faktiškai tiesiogiai susieti su terorizmu.

Viena opozicinė partija kiek anksčiau paragino policiją kuo greičiau paskelbti visą turimą informaciją apie šeštadienio vakaro sprogimą, būgštaudama, kad vyriausybė gali mėginti pasinaudoti šiuo incidentu politiniais tikslais.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45