2016.08.31 19:13 |Kategorija:  Cover news with delay
AFP-Scanpix nuotr.

Sulaukęs 93 metų mirė garsus prancūzų fotografas Marcas Riboud (papildytas)

papildytas pranešimas

Paryžius, rugpjūčio 31 d. (AFP-BNS). Vienas žymiausių Prancūzijos fotožurnalistų Marcas Riboud (Markas Ribu), išgarsėjęs savo nuotrauka, kurioje protestuotojas su gėlės žiedu stovi prieš amerikiečių karius ir kuri įamžino judėjimą prieš Vietnamo karą, mirė būdamas 93 metų, trečiadienį pranešė jo šeima.

M.Riboud, taip pat žinomas ir dėl 1953 metais užfiksuotos nuotraukos, kurioje pavaizduotas darbininkas, dažantis Eifelio bokštą virš Paryžiaus horizonto, po ilgos ligos mirė antradienį, naujienų agentūrai AFP sakė jo šeimos narys.

Nespalvotos fotografijos meistras M.Riboud „Magnum“ agentūros įkūrėjų, didžiųjų fotografų Henri Cartier-Bressono (Anri Kartjė-Bresono) ir Roberto Capos (Roberto Kapos), kvietimu prisijungė prie šios prestižinės agentūros.

M.Riboud, kurio nuotraukas publikavo garsūs žurnalai „Life“, „Stern“ ir „Geo“, pateko tarp nedaugelio fotografų, sugebėjusių nuvykti į Šiaurės Vietnamą septintojo dešimtmečio pabaigoje.

1957 metais jis tapo vienu iš pirmųjų europiečių, nukeliavusių į komunistinę Kiniją.

Nuo 1974 iki 1976 metų M.Riboud buvo „Magnum“ prezidentas, bet 1979 metais pasitraukė iš šios agentūros sakydamas, kad jam „nepatinka varžybos dėl šlovės“, kas šioje agentūroje buvo skatinama.

Už jautrumą fotografuojamiems objektams šlovinamas M.Riboud yra pasakęs, kad fotografavimas jam yra kaip muzikantui niūniavimas.

M.Roboud gimė 1923 metų birželio 24 dieną pasiturinčioje šeimoje netoli rytinio Liono miesto. Jis augo dar su šešiais vaikais, tarp kurių buvo jo brolis Antoine'as (Antuanas), 2002 metais įkūręs maisto pramonės milžinę kompaniją „Danone“.

Fotografuoti M.Roboud pradėjo būdamas 14 metų kišeniniu „Kodak“ fotoaparatu, kurį jam buvo padovanojęs jo tėvas.

Per Antrąjį pasaulinį karą M.Riboud aktyviai dalyvavo Prancūzijos pasipriešinimo judėjime, o vėliau įgijo inžinieriaus išsilavinimą ir dirbo viename fabrike, kol visiškai neatsidavė fotografavimo aistai.

Dėl jos M.Ribout apkeliavo Aziją, o Japonijoje gimė pirmoji iš maždaug 15 jo knygų „Moterys Japonijoje“(Women of Japan).

Daugiau nei keturis dešimtmečius jis fiksavo įvykius Kinijoje, taip pat dirbo Alžyre ir Užsachario Afrikoje.

M.Riboud „buvo didis fotografas, poetas ir humanistas..., pasižymintis išskirtiniu braižu: pagarba ir meile žmonėms, kurie liudijo apie savo kasdienį gyvenimą ir kančias visame pasaulyje“, – sakė buvęs žurnalo „Paris Match“ redaktorius Alainas Genestaras.

M.Ribout 1963 metų fotografijos iš Kubos, tarp kurių yra Fidelio Castro (Fidelio Kastro) portretas, padarytas JAV prezidento Johno F.Kennedy (Džono F.Kenedžio) nužudymo išvakarėse, yra demonstruojamos šeštadienį Prancūzijos pietiniame Perpinjano mieste prasidėjusiame fotožurnalistikos festivalyje „Visa pour l'Image“.

„Jis buvo didis humanistas ir puikus vyrukas, – festivalio direktorius Jeanas-Francois Leroy'us (Žanas Fransua Lerojus) sakė naujienų agentūrai AFP. – Jis įkvėpė daugelį fotografų, bet šie jam niekada neprilygo“.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05