2016.08.25 07:47 |Kategorija:  Cover news with delay
AP-Scanpix nuotr.

JAV perspėja ES dėl „Apple“, kitų kompanijų mokestinio persekiojimo

Vašingtonas, rugpjūčio 25 d. (AFP-BNS). Jungtinės Valstijos perspėjo Europos Komisiją dėl jos priemonių kovai su mokesčių vengimų, kurių EK imasi prieš JAV technologijų milžinę „Apple“ ir kitas tarptautines kompanijas. Vašingtonas apkaltino Briuselį vienašališkumu ir savo įgaliojimų viršijimu.

JAV iždo departamentas pranešė, kad EK tyrimas dėl tariamų lengvatinių mokestinių sąlygų, kurias tam tikros ES šalys taiko bendrovėms „Apple“, „Amazon“, „Starbucks“ ir „Fiat Chrysler“, „kenkia tarptautinei mokesčių sistemai“.

Kadangi klausimas yra susijęs su milijardų JAV dolerių vertės mokesčiais, Iždo departamentas taip pat dar kartą pabrėžė savo nuomonę, kad tyrimai „neproporcingai“ nukreipti prieš JAV kompanijas ir neleis Vašingtonui atgauti mokesčių iš kompanijų užsienyje gautų pajamų.

„Šie tyrimai turi rimtų pasekmių Jungtinėms Valstijos. Ypač mokesčių susigrąžinimo priemonės, kurių imtųsi Komisija, turėtų didelį poveikį JAV kompanijoms“, – sakė JAV iždo departamento pasekretoriaus tarptautiniams mokesčių reikalams pavaduotojas Robertas Stackas (Robertas Stakas).

Jo teigimu, „JAV mokesčių mokėtojams galiausiai gali tekti sumokėti“, jeigu Komisija privers kompanijos mokėti daugiau mokesčių.

Tiesa, JAV pripažino, kad egzistuoja problema, susijusi su tuo, jog Airija, Belgija ir Liuksemburgas tarptautinėms kompanijoms suteikia valstybinės pagalbos per slaptas ir itin naudingas mokestines lengvatas, kad šios bendrovės užsiimtų veikla tose šalyse.

Tačiau tokie susitarimai sudaromi remiantis tarptautinėmis sutartimis ir pripažinta mokesčių praktika, sakė R. Stackas. Jis apkaltino EK imantis „naujo požiūrio“ į nusistovėjusią ES mokesčių teisę ginčijant ES valstybių narių suteikiamas mokestines lengvatas tarptautinėms kompanijoms.

Iš esmės, anot JAV iždo departamento, Komisija keičia mokesčių taisykles ir ketina jas pritaikyti minėtoms kompanijoms atgaline data, kas, pasak JAV, neatitinka ES teisės ir tarptautinės praktikos.

„Komisija neturėtų siekti susigrąžinti mokesčių atgaline data pagal šį naują požiūrį“, – teigia Iždo departamentas.

Be to, Vašingtonas teigia, kad Komisija veikia kaip „viršnacionalinė mokesčių tarnyba“, kuri viršija savo įgaliojimus.

Savo ruožtu EK atstovas paneigė, jog taikomasi tik į JAV kompanijas, ir pridūrė, kad ES taisyklės neleidžia nacionalinėms mokesčių tarnyboms suteikti tam tikroms kompanijoms mokestinių lengvatų, kurios netaikomos kitoms bendrovėms.

Jeigu tokios lengvatos bus pripažintos neteisėtomis, nesumokėti mokesčiai turės būti grąžinti.

„Tai yra standartinės ES valstybinės paramos taisyklės“, – sakė atstovas.

[email protected], +370 5 205 85 14 – Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05