2016.08.24 14:53 |Kategorija:  Cover news with delay

KTE modernizavimas kainuotų 127 mln. eurų, dalį investicijų žada kinai

Vilnius, rugpjūčio 24 d. (BNS). Pernai apie surastą Kinijos investuotoją paskelbusi verslininko Rimando Stonio valdoma pasenusi ir konkurencijos neatlaikanti Kauno termofikacijos elektrinė (KTE) pranešė, kad jos modernizavimas kainuotų 127 mln. eurų, o dalį šių investicijų žada finansuoti Kinijos energetikos koncernas „Beijing Energy Investment Holding“, ketinantis įsigyti kontrolinį KTE akcijų paketą.

Energetikos ministerija rugpjūčio 19 dieną patvirtino, kad KTE modernizavimo projektas neprieštarauja Nacionalinei energetikos strategijai. Pasak jėgainės vadovo Evaldo Paulavičiaus, tai leidžia toliau kalbėtis su Pekino koncernu dėl investicijų į KTE kapitalą.

„Pernai pasirašytame memorandume yra sutarta, kad kinai įsigis ne mažiau kaip 51 proc. KTE akcijų. Šiuo metu vyksta derybos dėl „Beijing Energy Investment Holding“ atėjimo į mūsų akcinį kapitalą“, - BNS sakė E.Paulavičius.

Jis teigė negalintis atsakyti, ar kontrolinį jėgainės akcijų paketą kinai įsigis iš dabartinių KTE akcininkų, ar išpirks naują akcijų emisiją. Pagrindinė KTE akcininkė yra R. Stonio šeimos valdoma Singapūre registruota bendrovė „Energy Capital Holding“.

„Šiuo metu tikrai negaliu to pasakyti, faktas tas, kad vyksta pagal memorandumą sudėlioti procesai“, - tvirtino E.Paulavičius.

Jis taip pat negalėjo atskleisti, kieno lėšomis bus finansuojamas KTE modernizavimas, tačiau neatmetė galimybės, jog jų skirs jėgainės akcininkai, proporcingai jų turimai kapitalo daliai.

E.Paulavičiaus teigimu, sutartį dėl investicijų į KTE akcijas su „Beijing Energy Investment Holding“ ketinama pasirašyti dar šiemet, o modernizavimo darbai turėtų prasidėti kitų metų pradžioje.

„Vienas iš mūsų įsipareigojimų - mes turėjome suderinti su Energetikos ministerija plėtros projektą. Mes jį paruošėme ir ministerija pranešė, kad šiam projektui neprieštarauja. Po šito suderinimo kitas žingsnis - derinimas su Energetikos inspekcija ir turėtume gauti leidimą galių plėtrai. Po šio leidimo eina statybos leidimas“, - BNS kalbėjo E.Paulavičius.

Energetikos ministro atstovas spaudai Mantas Dubauskas patvirtino, kad Energetikos ministerija neprieštarauja projektui.

„Tai reiškia, kad projektas neprieštarauja Nacionalinei energetikos strategijai“, - BNS sakė M.Dubauskas.

Naujas investuotojas turės gauti ir specialios Vyriausybės komisijos, vertinančios potencialių investuotojų atitiktį nacionalinio saugumo interesams bei europinės ir transatlantinės integracijos kriterijams, pritarimą. Jos pirmininkas, Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis BNS sakė, kad energetikos sektorius yra laikomas strateginiu, ir toks projektas turės būti svarstomas komisijoje.

Pasak E.Paulavičiaus, naujos elektrinės elektros galia sieks 150 megavatų (MW), o šilumos - 100 MW. Dabar jos elektros galia siekia 170 MW, o šilumos - 1,5 tūkst. megavatų.

„Bus pastatoma nauja elektrinės dalis KTE teritorijoje, o senieji įrenginiai vėliau bus uždaromi“, - kalbėjo E.Paulavičius.

KTE ir „Beijing Energy Investment Holding“ pernai lapkritį pasirašė ketinimų protokolą, pagal kurį įmonė žadėjo investuoti su sąlyga, jeigu bus pagrindinė įmonės akcininkė. Iš pradžių svarstyta statyti anglimi kūrenamą jėgainę, tačiau vėliau buvo nuspręsta modernizuoti dujinę jėgainę.

KTE atstovas spaudai Arūnas Armalis BNS sakė, kad vasarą jėgainė nedirba, o žiemą gamina šilumą ir elektrą.

Ateityje ji ketina dalyvauti elektros galios rezervų aukcionuose, kuriuos ketina skelbti Energetikos ministerija - laimėjusi aukcioną, jėgainė turėtų stabilias pajamas iš elektros gamybos ir galėtų pigiau pardavinėti šilumą. Kitu atveju abejojama, ar dujomis kūrenama elektrinė būtų konkurencinga rinkoje.

Dėl išaugusios konkurencijos su šilumos iš biokuro gamintojais KTE, kuri degina Rusijos koncerno „Gazprom“ dujas, pernai neteko reikšmingos dalies pajamų ir dirbo nuostolingai, be to, įmonė pripažino, kad ir šie metai jai bus labai sudėtingi.

KTE pernai patyrė 6,872 mln. eurų grynųjų nuostolių, jos apyvarta sumažėjo beveik dukart iki 24,375 mln. eurų. Elektrinė per metus pagamino 312,1 tūkst. megavatvalandžių (MWh) šilumos energijos - 2,2 karto mažiau nei 2014 metais, ir 117,4 tūkst. MWh elektros (27,8 proc. mažiau). Šiemet įmonė planuoja parduoti 633 tūkst. MWh šilumos ir apie 145 tūkst. MWh elektros.

2012 metais dar Rusijos „Gazprom“ valdyta KTE ketino į jėgainės modernizavimą investuoti 58 mln. eurų ir taip atitikti ES taršos reikalavimus. Tačiau planuotos investicijos taip ir nebuvo įgyvendintos. Šiemet KTE dalyvavo „Lietuvos energijos“ skelbtoje partnerio būsimam kogeneracinės jėgainės projektui atrankoje, tačiau jos nelaimėjo.

Didžiausia energijos Pekine gamintoja „Beijing Energy Investment Holding“ tiekia elektrą pusei Kinijos sostinės, valdo dujų, anglies ir vėjo jėgaines. Jos turto vertė siekia 10 mlrd. eurų, o apyvarta 2013 metais siekė 4,7 mlrd. eurų.

Holdingas taip pat plėtoja nekilnojamojo turto projektus Pekine - įmonė nurodo, kad kasmet NT plečiasi po 1 mlrd. kvadratinių metrų. Holdingas taip pat yra trečias pagal dydį Pekino banko „Bank of Beijing“ akcininkas.

[email protected], +370 5 205 8511 - Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 25

2024.04.25 19:50
Užsienio naujienos 2024.04.25 19:50
2024.04.25 19:20
Užsienio naujienos 2024.04.25 19:20
2024.04.25 17:21
Užsienio naujienos 2024.04.25 17:21
2024.04.25 14:48
Lietuvos politika 2024.04.25 14:48
2024.04.25 14:38
Įvairenybės, kultūra 2024.04.25 14:38