2016.07.23 17:42 |Kategorija:  Cover news with delay

Turkijos valdžia po nepavykusio perversmo perėmė per 2 250 institucijų kontrolę

Stambulas, liepos 23 d. (AP-BNS). Turkijos valdžia šeštadienį pranešė perėmusi daugiau nei 2250 socialinių, švietimo ir sveikatos apsaugos institucijų, kurios, jos teigimu, kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, kontrolę, imdamasi naujų priemonių prieš įtariamus sąmokslininkus.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) taip pat sukritikavo Vakarų valstybes, kurios išreiškė susirūpinimą dėl galimų žmogaus teisių pažeidimų, valdžiai po nepavykusio perversmo vykdant valymus, per kuriuos jau bent 10 tūkst. žmonių buvo suimti, o dar 60 tūkst. neteko darbo.

Šeštadienį per televizijos kanalą „France 24“ parodyto interviu metu R.T.Erdoganas sakė, kad Turkijos valdžia neturi kito pasirinkimo, tik imtis griežtų saugumo priemonių, kai buvo pamėginta nuversti šalies valdžią.

„Mes privalome imtis šių priemonių. Mūsų draugai Vakaruose to nesupranta. Ir aš nesuprantu, kodėl (jie nesupranta), – sakė Turkijos prezidentas. – Man susidaro įspūdis, kad jie viską supras tik tuomet, kai bus nužudyti visi Turkijos politiniai lyderiai, ir tuomet jie pradės šokti iš džiaugsmo.“

Šiuo metu Turkijoje trims mėnesiams paskelbta nepaprastoji padėtis, jau suimta arba atleista iš darbo dešimtys tūkstančių žmonių kariuomenėje, teismų ir švietimo sistemose, o taip pat kitose institucijose.

Turkijos valdžia laikosi nuomonės, kad JAV gyvenančio dvasininko Fethullah Guleno (Fetchulos Giuleno) pasekėjai infiltravosi į valstybines agentūras ir vėliau subūrė jiems pritariančius žmones per didžiulį privačių mokyklų tinklą. Taip esą buvo vykdomas ilgametis planas perimti šalies valdžią.

Tačiau R.T.Erdogano kritikas ir buvęs sąjungininkas F.Gulenas tvirtina nieko nežinojęs apie rengiamą perversmą.

Kai kurios Europos vyriausybės sako nerimaujančios, kad Turkijos valdžios vykdomas didelio masto valymas gali pažeisti pagrindines žmogaus laisves. Turkijos pareigūnai teigia gerbsiantys teisinės valstybės principus, bet kurie apžvalgininkai sako, kad vykdomų valymų metu taikomasi ir į R. T. Erdogano oponentus, kurie neturi nieko bendra su perversmu, tokiu būdu stiprinant prezidento valdžią.

Įvairių fondų veiklą reguliuojanti Turkijos finansų ministerija ir speciali valstybinė agentūra perėmė kontrolę daugiau nei 1200 fondų ir asociacijų, maždaug tūkstantyje privačių švietimo įstaigų, studentų bendrabučių, 35 sveikatos priežiūros institucijose, 19 darbo grupių ir 15 universitetų, skelbia valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Šios institucijos „priklauso, turi ryšių ar bendrauja su“ F.Guleno judėjimu, teigiama dekrete, šeštadienį paskelbtame Turkijos oficialiajame vyriausybės leidinyje.

Turkija taip pat kritikuoja Jungtines Valstijas, kad šalis iš karto neišdavė F. Guleno teisti Turkijoje. Tiesa, JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sakė, kad vyksta teisinis dvasininko ekstradicijos procesas, ir paragino Turkija pateikti jo kaltės įrodymų.

Remiantis minėtu dekretu, atleisti teisėjai, karininkai, prokurorai ir kiti valstybės tarnautojai neteks teisės turėti šaunamųjų ginklų ir lakūnų licencijų, turės per 15 dienų išsikraustyti iš tarnybinių butų ir nebegalės dirbti viešajame sektoriuje ar privačiose saugos bendrovėse.

Taip pat iki 30 dienų pratęsiamas laikotarpis, kurį įtariamieji gali būti laikomi arešte nepateikiant kaltinimų. Be to, bet koks įtariamųjų bendravimas su jų advokatais gali būti stebimas prokuratūros nurodymu.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55