2016.07.23 16:38 |Kategorija:  Cover news with delay

Miunchene siautėjęs šaulys buvo „pakrikusio proto“, sako policija (dar papildytas)

dar papildytas pranešimas

Miunchenas, Vokietija, liepos 23 d. (AFP-BNS). Vokietijos pietiniame Miuncheno mieste devynis žmones nušovęs jaunuolis nepalaikė jokių ryšių su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), šeštadienį paskelbė policija, apibūdinusi šį išpuolį kaip „klasikinį pakrikusio žmogaus aktą“.

„Nėra absoliučiai jokių ryšių su „Islamo valstybe“, – per spaudos konferenciją sakė Miuncheno policijos vadovas Hubertus Andrae (Hubertas Andrė), pridūręs, kad įtariamasis labai domėjosi knygomis ir straipsniais apie masines žudynes, „susijusias su maniakais“.

Tyrėjai taip pat rado įrodymų, kad Miunchene gimęs įtariamasis turėjo psichologinių problemų ir buvo psichiatriškai gydomas, bet kol kas tos detalės dar tikslinamos, nurodė Miuncheno prokuroras Thomas Steinkrausas-Kochas (Tomas Štainkrauzas-Kochas).

H.Andrae patvirtino, kad užpuolikas penktadienį per ataką prie didelio prekybos centro „Olympia“ nušovė devynis žmonės, iš jų septynis nepilnamečius.

Kosovo užsienio reikalų ministerija anksčiau nurodė, kad trys aukos buvo jauni Kosovo piliečiai.

Dar 27 žmonės buvo sužeisti, iš jų keturi – pašauti. Dešimties sužeistųjų būklė sunku, o vienos 13-metės – kritinė.

Policija ir prokuratūra nurodė, kad nusižudžiusio užpuoliko turėtoje kuprinėje rasta 300 šovinių, jis turėjo pistoletą "Glock".

Pareigūnai paneigė ankstesnius žiniasklaidos pranešimus, kad šis jaunuolis Miunchene gyveno tik kiek ilgiau negu dvejus metus, nurodžiusi, kad jis gimė ir užaugo Bavarijos sostinėje.

„Užpuoliko tėvai kol kas negalėjo padėti tyrimui, nes yra patyrę šoką“, – pažymėjo H.Andrae.

Bavarijos prokuratūra pranešė, kad šis jaunuolis anksčiau nebuvo patekęs į teisėsaugos akiratį ir buvo pavyzdingas mokinys. Jokio jo atsisveikinimo laiško nebuvo rasta.

Liguistai domėjosi smurtu

Tyrėjai praeitą naktį atliko kratą įtariamojo namuose ir rado nemažai literatūros apie masines žudynes, tarp jų knygą „Sumaištis galvoje: kodėl žuvo moksleiviai?“ (Amok im Kopf: Warum Schueler toeten), bet nėra įrodymų, kad jis palaikė ryšius su kokiomis nors ekstremistų grupuotėmis, tokiomis kaip „Islamo valstybė“ (IS).

„(Jis) buvo pamišęs dėl masinių šaudynių“, – žurnalistams sakė Miuncheno policijos vadovas Hubertus Andrae (Hubertas Andrė).

Po išpuolio Bavarijos sostinėje buvo surengta didelio masto saugumo operacija, nes iš pradžių buvo gauta liudininkų pranešimų, kad šaudė kelis šauliai, ginkluoti šautuvais. Tačiau po aštuonių valandų policija pranešė, jog padėtis kontroliuojama, kad šaulys yra vienas iš dešimties negyvų žmonių ir kad jis, tikėtina, buvo vienas.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel dėl Miuncheno šaudynių šeštadienį rengia skubų vyriausybės pasitarimą.

Šaudžiusio aštuoniolikmečio kaimynas šeštadienį pasakojo, kad jis buvo „labai drovus“.

„Jis tik retkarčiais pasisveikindavo. Jo visa kūno kalba rodė, kad jis yra labai drovus, – sakė šalia šeštadienį apieškotų įtariamojo namų kavinę turintis Stephanas (Štefanas). – Jis niekada neužeidavo į kavinę. Jis tiesiog buvo kaimynas, kuris išnešdavo šiukšles, tačiau niekada nekalbėjo.“

Reaguojant į išpuolį Miunchene buvo mobilizuota maždaug 2300 policijos pareigūnų Vokietijoje ir kaimyninėje Austrijoje. Šis incidentas praėjo mažiau nei savaitei po to, kai tarpmiestiniame traukinyje prie Viurcburgo septyniolikmetis afganistanietis kirviu ir peiliu sužeidė penkis žmones. Atsakomybę dėl šio išpuolio prisiėmė „Islamo valstybė“. Tačiau valdžia sako, kad policijos nukautas paauglys veikiausiai veikė vienas.

Miuncheno šaulio kūnas buvo aptiktas po maždaug pustrečios valandos po išpuolio, kuris prasidėjo prieš 18 val. penktadienį prie „McDonald's“ restorano priešais prekybos centrą „Olympia“.

Miuncheno meras Dieteris Reiteris (Dyteris Raiteris) paskelbė gedulo dieną pagerti „šio siaubingo akto“ aukas.

„Miunchenas išgyvena labai sunkias valandas“, – sakė jis, pridūręs, kad miesto gyventojai jo metu pademonstravo didžiulį solidarumą. „Mūsų miestas išlieka vieningas“, – sakė Miuncheno meras.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Šeštadienis, balandžio 20

2024.04.20 05:22
Įvairenybės, kultūra 2024.04.20 05:22

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05