2016.07.23 10:13 |Kategorija:  Cover news with delay

Šaudynės Miunchene sėjo paniką ir siaubą

Miunchenas, liepos 23 d. (AFP-BNS). Iš pradžių pasigirdo šūviai, o vėliau – panikos ištiktų žmonių šauksmai ir sirenos, kai ginkluotas užpuolikas penktadienį ėmė šaudyti Vokietijos Miuncheno mieste.

Vietos gyventojai apsipirkinėjo judriame prekybos centre „Olympia“, kai kurie jų valgė restorane „McDonald's“, kaip prasidėjo košmaras. Panikos ištikti pirkėjai spruko iš pastato, ginkluotiems kovos su terorizmu policininkams užtvindžius aplinkines gatves ir pradėjus ieškoti, kaip iš pradžių manyta, trijų šaulių. Visgi vėliau buvo nustatyta, kad šaudė vienintelis iraniečių kilmės jaunuolis, ginkluotas pistoletu.

Policijos patruliai pašovė užpuoliką, bet jis sugebėjo pabėgti, sakė policijos viršininkas.

Negyvas užpuolikas vėliau buvo rastas už maždaug 1 km nuo prekybos centro, kuriame vyko šaudynės, pranešė Vokietijos naujienų agentūra DPA.

Remiantis naujausiais oficialiais duomenimis, jau patvirtintos devynios šaudynių aukos, o dar 16 žmonių buvo sužeista. Policijos pareigūnai patikslino anksčiau skelbtus duomenis apie gerokai didesnį sužeistųjų skaičių.

Miunchene vykstant šaulio paieškai, trečio pagal dydį Vokietijos miesto gyventojai buvo raginami likti namuose. „Dėmesio! Venkite prekybos centro „Olympia“ apylinkių. Likite namuose. Neikite į gatvę“, – Miuncheno policija pranešė socialiniame tinkle „Twitter“.

Bavarijos sostinės pagrindinė traukinių stotis buvo evakuota, sustabdytas autobusų, metropoliteno ir tramvajų eismas.

Išgyvenusieji šaudynes pasakoja apie patirtą siaubą.

„Mes nuėjome į „McDonald's“ pavalgyti ... ir tuomet kilo panika, žmonės ėmė bėgti laukan“, – Bavarijos valstybinei televizijai sakė viena moteris. Jis sakė girdėjusi tris šūvius.

„Vaikai verkė, panikos ištikti žmonės skubėjo prie išėjimo“, – sakė ji.

Socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše užfiksuotas juodai apsivilkęs vyras, einantis nuo „McDonald's“ restorano ir ne kartą šaudantis į grupę žmonių, kurie klykdami bėgo nuo jo.

“Lavonai ir sužeistieji”

Vyras, kuris sakė dirbantis vienoje iš prekybos centre įsikūrusių parduotuvių, pasakojo, kaip susidūrė su šauliu akis į akį.

„Pažvelgiau į jį – jis iššovė į du žmones, o aš pabėgau iš pastato perlipdamas sieną. Ir tuomet pamačiau lavonų ir sužeistų žmonių“, – pasakojo vyras.

Vienas jo kolegų pasakojo, kad užpuolikas avėjo kariškus batus ir turėjo kuprinę.

Vietos policijos vadas Hubertus Andrae (Hubertas Andrė) sakė, kad prieš pradėdamas šaudyti vyras kažką sušuko, tačiau neaišku, ką jis pasakė.

Policija iš pradžių manė, kad užpuolikų buvo trys, tačiau buvo išsiaiškinta, kad du vyrai, kurie spruko iš įvykio vietos automobiliu, „neturėjo su tuo nieko bendra“, sakė H. Andrae.

Prekybos centras, kuris buvo atidarytas aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje ir skelbiasi esantis didžiausiu Bavarijoje, buvo apsuptas ginkluotų policininkų, ore zvimbė sraigtasparnis. Šis prekybos centras yra netoli olimpinio kaimelio, pastatyto 1972 metais Miunchene vykusioms olimpinėms žaidynėms. Tame kaimelyje palestiniečių grupuotė „Juodasis rugsėjis“ anuomet nužudė 11 Izraelio sportininkų.

Prasidėjus šaudynėms žmonės ir vaikai, kurie šalia prekybos centro šventė mokslo metų pabaigą, spruko namo savo automobiliais arba pėsčiomis. Per Vokietijos televiziją parodytoje vaizdo medžiagoje buvo matyti tuščios gatvės, barai ir kavinės, kurios vasaros vakarais paprastai būna sausakimšos.

Solidarizuodamiesi su mieste dėl šaudynių įstrigusiais žmonėmis, Miuncheno gyventojai internetu kvietė juos apsistoti savo namuose.

Tačiau išaušus rytui Vokietijos visuomenė nė kiek nepriartėjo prie atsakymo, kodėl vyras pradėjo šaudyti.

„Šio nusikaltimo motyvas arba paaiškinimas – visiškai neaiškūs“, – žurnalistams sakė H. Andrae.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55
2024.03.28 13:30
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:30