2015.11.28 16:38 |Kategorija:  Cover news with delay

Maltoje susirinkę Tautų Sandraugos lyderiai baigia derinti pozicijas dėl klimato kaitos

Valeta, lapkričio 28 d. (AFP-BNS). Tautų Sandraugos šeštadienį baigia tartis dėl pluošto naujų sutarčių dėl klimato pokyčių keliamų iššūkių ir sutelks dėmesį į pastangas kovoti su radikalizacija ir korupcija, kai šios organizacijos lyderiai susirinko vienoje Maltos viduramžių tvirtovėje tęsti derybų už uždarų durų.

Kas dvejus metus rengiamo Tautų Sandraugos vyriausybių vadovų susitikimo (CHOHM) antrąją dieną 53 šalių premjerai ir prezidentai derina planus prieš ateinančią savaitę Paryžiuje prasidėsiantį pasaulio viršūnių susitikimą dėl klimato kaitos.

Kanada pažadėjo per penkerius metus skirti besivystančioms šalims beveik 2 mlrd. JAV dolerių, kad padėtų joms tvarkytis su klimato pokyčių padariniais, dvigubai padidindama savo ankstesnius įsipareigojimus.

„Kanada grįžta ir yra pasiruošusi atlikti savo vaidmenį kovojant su klimato pokyčiais, o tai apima pagalbą neturtingiausioms ir pažeidžiamiausioms šalims pasaulyje, kad jos galėtų prisitaikyti“, – sakė naujasis Kanados premjeras Justinas Trudeau (Džastinas Triudo).

Tautų Sandrauga baigia kurti Kovos su klimato kaita finansavimo išteklių centrą (Climate Finance Access Hub), kuris padės mažoms salų valstybėms gauti lėšų projektams, turintiems mažinti klimato pokyčių padarinius. Australija jau paskelbė skirsianti lėšų šiam tinklui.

Ši organizacija taip pat pasiūlė iniciatyvą, kad besivystančioms šalims galėtų būti nurašoma dalis skolų mainais į projektų, skirtų kovai su klimato kaitos padariniais, vykdymą.

„31 iš 53 mūsų narių yra mažos valstybės, o 25 – mažos besivystančios salų valstybės, kurios yra labiausiai pažeidžiamos klimato pokyčių, – sakė Tautų Sandraugos generalinis sekretorius Kamaleshas Sharma (Kamalešas Šarma). – Daugeliui mūsų narių sunkiai sekasi tvarkytis su niokojančiais klimato pokyčių padariniais.“

„Ramiojo vandenyno ir Karibų salos turi tvarkytis su kylančiu jūros lygiu, kuris gali išvaryti (jų gyventojus) iš savo tėvynės“, – pridūrė jis.

Didžioji Britanija įsipareigojo skirti 21 mln. svarų (29,8 mln. eurų) stichinių katastrofų Ramiojo vandenyno regione padarinių likvidavimui.

ATVIROS DERYBOS TVIRTOVĖJE

53 šalių lyderiai susirinko tartis už uždarų durų Šv.Angelo tvirtovėje, stūksančioje Valetos didžiajame uoste. Tas viduramžių statinys priklauso Maltos ordinui.

Toje sesijoje dalyvauja tik lyderiai ir generalinis sekretorius – be jokių patarėjų, žiniasklaidos atstovų arba kitų ministrų.

Toks formatas suteikia lyderiams galimybę atvirai kalbėti neformalioje aplinkoje, tęsiant Sandraugos tradiciją palaikyti „šeimynišką“ atmosferą.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) buvo kviestiniai svečiai šio viršūnių susitikimo penktadienio sesijoje, per kurią buvo svarstomi kovos su klimato pokyčiais klausimai, artėjant pirmadienį Paryžiuje prasidėsiančiai tarptautinei klimato konferencijai.

Prieš šeštadieninę sesiją už uždarų durų Britanijos premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) paragino savo kolegas Sandraugoje imtis griežtesnių veiksmų kovoje su korupcija.

Konservatorių vyriausybės lyderis, kuris pirmininkaus Britanijoje ateinančiais metais vyksiančioje konferencijoje šia tema, sakė, kad korupcija yra „blogis savo esme“, tačiau taip pat „didina kitus pasaulinius iššūkius, kaip skurdas ir ekstremizmas“.

KARALIENĖ APLANKĖ UOSTĄ IR HIPODROMĄ

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) šeštadienį baigia trijų dienų viešnagę Maltoje, vienintelę už Britanijos ribų vietą, kurią ji vadina savo namais.

89-erių Elizabeth ir jos vyras princas Philipas (Filipas), kuris buvo paskirtas tarnauti toje saloje Karališkųjų jūrų pajėgų Maltoje 1949–1951 metais, dabar apžiūrėjo Didįjį uostą (Grand Harbour) ir Maltos hipodromą. Paplaukiojo uosto akvatorijoje daisa (dghajsa) vadinamu laiveliu, kuris naudojamas kaip taksi.

Pasak biografų, tas laikotarpis buvo laimingiausias jų gyvenime, ir vėliau karališkoji pora ne kartą aplankydavo Maltą. Paskutinis toks vizitas įvyko 2007 metais, per Elizabeth ir Philipo deimantines vestuvių metines.

Iš 53 Tautų Sandraugos šalių susitikime dalyvavo 30 vyriausybių vadovų, dar iš trijų atvyko premjerai arba prezidentai.

19 valstybių atstovavo vyresnieji ministrų kabineto nariai, daugiausia užsienio reikalų ministrai, įgalioti priimti sprendimus vyriausybės vardu.

Nedalyvavo Vanuatu vadovai, atsisakę rengti Tautų Sandraugos viršūnių susitikimą 2017 metais dėl salą kovo mėnesį nuniokojusio ciklono „Pam“.

Dabartinio susitikimo Maltoje dalyviai nuspręs, kur rengti kitą tokio lygio renginį.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 18

2024.04.18 19:30
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 19:30
2024.04.18 16:49
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:49
2024.04.18 16:45
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:45
2024.04.18 14:42
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:42
2024.04.18 14:10
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:10