2019.08.17 16:08 |Kategorija:  Cover news
AFP-Scanpix nuotr.

CITES susitikime svarstomos priemonės "beprecedenčiam" rūšių nykimui stabdyti

Ženeva, rugpjūčio 17 d. (AFP-BNS). Ženevoje susirinkę aplinkosaugininkai šeštadienį perspėjo apie „beprecedentį“ rūšių nykimo mastą, ruošiantis svarstyti galimybes sugriežtinti taisykles dėl prekybos dramblio kaulu ir kitais produktais iš pavojuje atsidūrusių gyvūnų ir augalų.

Tūkstančiai aplinkosaugos specialistų ir politikos formuotojų iš daugiau kaip 180 šalių susirinko į 12 dienų truksiančią konferenciją, skirtą apsvarstyti taisyklėms ir rūšių apsaugos statusui pagal Konvenciją dėl tarptautinės prekybos nykstančių laukinių gyvūnų ir augalų rūšimis (CITES).

„Veikti kaip įprasta nebėra išeitis“, – konferencijos pradžioje pareiškė CITES generalinė sekretorė Ivonne Higuero (Ivonė Higero). Pasak jos, dabartinis „pavojingas gamtos nuosmukis yra beprecedentis“.

Prieš daugiau kaip keturis dešimtmečius priimta sutartis reguliuoja prekyba daugiau kaip 35 tūkst. gyvūnų ir augalų rūšių. Ji numato mechanizmus, turinčius padėti kovoti su neteisėta prekyba, taip pat priemones šias taisykles pažeidžiančioms šalims nubausti.

Daugelis konferencijos dalyvių atrodė palaikantys poziciją, kad būtina skubiai imtis ryžtingesnių veiksmų. Jie išnagrinės 56 siūlomus pakeitimus dėl apsaugos statuso, taikomo stambiųjų žinduolių rūšims, tokioms kaip drambliai, raganosiai ir žirafos, taip pat kitiems gyvūnams, įskaitant ūdras, driežus ir ryklius, bei medžių ir kitokių augalų rūšims.

Prieš šį susitikimą buvo paskelbta naujų perspėjimų apie spartų rūšių nykimą. Gegužę Jungtinių Tautų pateiktoje ataskaitoje sakoma, kad apie milijonas rūšių yra atsidūrusios ties išnykimo riba.

„Bijau, kad esame... dabar jau iš tikrųjų priartėję prie ribos“, – naujienų agentūrai AFP prieš konferenciją sakė I. Higuero. Ji išreiškė viltį, kad delegatai Ženevoje „sukurs tai, ką mes vadiname transformatyviais pokyčiais“.

Šveicarijos vidaus reikalų ministras Alainas Berset (Alenas Bersė) irgi ragino imtis „stiprių ir skubių“ veiksmų.

„Jokios alternatyvos nėra“, – jis sakė per konferenciją, paskutinę minutę perkeltą į Šveicariją iš balandį pražūtingų sprogdinimų sukrėstos Šri Lankos.

Brakonieriavimas, neteisėta prekyba

Daugelio rūšių populiacijos buvo nualintos brakonieriavimo ir klestinčios neteisėtos prekybos laukiniais gyvūnais ir augalais. Ši problema, taip pat nauji iššūkiai, kylantys dėl neteisėtos prekybos spartėjančio kėlimosi į internetinę erdvę, bus pagrindinės konferencijos temos.

„Neteisėtos prekybos klausimas iš tikrųjų yra didžiulė problema“, – pažymėjo I. Higuero ir atkreipė dėmesį, kad šia veikla paprastai užsiima stambūs nusikalstami sindikatai.

Ji ragino nustatyti griežtesnes bausmes už nykstančių rūšių kontrabandą, prilygstančias skiriamoms už seksualinį išnaudojimą ir prekybą narkotikais.

Per artimiausiomis dienomis vyksiančias diskusijas ypatingą dėmesį ketinama skirti Afrikos dramblių apsaugai.

Kai kurios šalys ragina nustatyti griežčiausią įmanomą apsaugą visiems afrikiniams drambliams, bet kai kurios pietinės Afrikos valstybės, kurių populiacijos tradiciškai būdavo geriau apsaugotos ir sveikesnės, prašo leisti atnaujinti prekybą dramblio kaulo atsargomis.

Pasaulinė prekyba dramblio kaulu buvo beveik visiškai uždrausta nuo 1989 metų, kai šių gyvūnų populiacijos nuo XX amžiaus vidurio drastiškai sumažėjo.

Afrikinių dramblių duomenų bazės duomenimis, iki 2015 metų žemyne liko mažiau kaip 415 tūkst. šių milžinų.

CITES susitikime taip pat bus susitelkta į teisėtas ir neteisėtas dramblio kaulo rinkas – daugiausiai Azijoje. Didėjanti dramblio kaulo paklausa šiose šalyse skatina brakonieriavimo krizę.

Vienas iš konferencijos darbotvarkės pasiūlymų – neleisti neteisėtai įgyto dramblio kaulo pardavinėti kaip mamutų durklus. Tai tikimasi suteikiant seniai išnykusiems mamutams pavojuje atsidūrusios rūšies statusą – tokiu atveju mamutų durklams taip pat būtų galima taikytis prekybos suvaržymus.

„Tylus išnykimas“

Į konferencijos darbotvarkę taip pat įtraukti plačialūpių raganosių pietinio porūšio, Amerikos krokodilų, įvairių rūšių ryklių ir rajų apsaugos klausimai.

Be to, pirmąkart buvo pateiktas įtraukti Afrikos žirafų populiaciją į CITES II priedą. Tokiu atveju taptų privaloma stebėti ir reguliuoti tarptautinę prekybą šių gyvūnų dalimis.

Aplinkosaugininkai perspėjo, kad šioms romioms milžinėms gresia „tylus išnykimas“. Vis dėlto nesutariama, kiek prie žirafų populiacijos mažėjimo prisidėjo prekyba, taip pat neaišku, ar bus pritarta siūlymui nustatyti jų apsaugą pagal CITES.

Kadangi remiantis CITES valstybėms gali būti įvedamos prekybos sankcijos, ši sutartis laikoma daug veiksmingesne negu daugelis kitų tarptautinių susitarimų ir skatinančia šalis tvariau valdyti savo gyvosios gamtos išteklius.

„CITES veikia“, – per konferenciją šeštadienį sakė Inger Anderson, vadovaujanti JT Aplinkos programai.

„Ant kortos pastatyta biologinės įvairovės ateitis“, – pridūrė ji ir pabrėžė, kad CITES suteikia „unikalią galimybė pakeisti kursą“.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05