2019.07.23 21:07 |Kategorija:  Cover news
AP-Scanpix nuotr.

JAV Senatas patvirtino Marką Esperį naujuoju gynybos sekretoriumi (papildytas)

Vašingtonas, liepos 23 d. (AFP-BNS). JAV Senatas antradienį patvirtino Marką Esperį naujuoju gynybos sekretoriumi, praėjus beveik septyniems mėnesiams po ankstesnio Pentagono vadovo Jameso Mattiso (Džeimso Matiso) atsistatydinimo, iškilus nesutarimų dėl prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) politikos Afganistano ir Vidurio Rytų atžvilgiu.

Kariuomenėje tarnavusio ir nuo 2017-ųjų dvejus metus JAV armijos sekretoriaus pareigas ėjęs 55 metų M. Esperis užsitikrino abiejų partijų senatorių triuškinamos daugumos palaikymą – 90 balsų prieš aštuonis. Tokiu būdu buvo užbaigtas ilgiausias laikotarpis per JAV istoriją, kai Gynybos departamentas neturėjo nuolatinio vadovo.

Pentagonas prognozuoja, kad naujasis vadovas bus prisaikdintas vėliau antradienį.

D. Trumpas pasiūlė M. Esperį vadovauti Gynybos departamentui, kai ankstesnis laikinasis šios institucijos vadovas Patrickas Shanahanas (Patrikas Šanahanas) atsistatydino dėl šeimos priežasčių. Jis šias pareigas ėjo šešis mėnesius.

M. Esperio tvirtinimo procesas vyko itin sparčiai. Tikėtina, kad naujasis vadovas suteiks stabilumo Gynybos departamentui, nuo gruodžio pabaigos smarkiai paveiktam D. Trumpo „besisukančių durų“ – dažnos vadovaujančių pareigūnų kaitos. Tai itin svarbu, nes pajėgiausia pasaulyje kariuomenė tebedalyvauja dviejuose karuose – Sirijoje ir Afganistane, taip pat patiria iššūkių iš Irano.

Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellis (Mičas Makonelis) gyrė M. Esperį kaip „itin gerai pasiruošusį nominantą“, gerbiamą nacionalinio saugumo bendruomenės ir galintį iškart imtis darbo.

„Pasaulis pilnas rimtų grėsmių Amerikai, mūsų sąjungininkams ir mūsų interesams. Akivaizdu, kad ne menkiausias iš jų yra Irano užsispyrimas toliau didinti įtampą Vidurio Rytuose“, - pirmadienį Senate sakė M. McConnellis.

„Turėti Senato patvirtintą gynybos sekretorių, ypač tokios kokybės, negalėtų būti nė akimirkos per anksti“, – pabrėžė jis.

Kovinė patirtis

M. Esperis yra sukaupęs reikšmingos patirties Vidurio Rytuose. Jis 1991 metais kovojo Irake per Persijos įlankos karą ir priklausė JAV sausumos pajėgų garsiajai 101-ajai oro desantininkų divizijai, žinomai kaip „Screaming Eagles“ („Klykiantys ereliai“).

Jis taip pat palaiko artimus ryšius su dabartiniu valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo (Maiku Pompėju) – jiedu abu studijavo prestižinėje Vest Pointo karo akademijoje ir baigė ją 1986 metais.

Politikos fronte M. Esperis dirbo keleto Kapitolijaus įstatymų leidėjų patarėju. Vienas iš jų buvo respublikonų senatorius Chuckas Hagelis (Čakas Heigelis), tapęs gynybos sekretoriumi demokrato prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijoje.

Vis dėlto M. Esperio ryšiai su JAV gynybos pramonę per tvirtinimo procesą kai kam kėlė nuostabą.

Demokratė senatorė Elizabeth Warren (Elizabet Voren), siekianti tapti savo partijos kandidate per 2020 metų prezidento rinkimus, atkreipė dėmesį į galimą interesų konfliktą dėl M. Esperio ryšių su gynybos užsakymus vykdančia bendrove „Raytheon“. M. Esperis tebebuvo šios įmonės lobistas, kai D. Trumpas jį pasiūlė į sausumos pajėgų sekretoriaus postą.

„Būdamas 18-metis įstojau į Vest Pointą ir daviau priesaiką ginti šią konstituciją, taip pat priėmiau devizą „Pareiga, garbė ir šalis“, – jis sakė E. Warren per savo kandidatūros tvirtinimo posėdį.

„Nuo tada visą gyvenimą laikiausi šių vertybių, – pabrėžė M. Esperis. – Ėjau į karą už šią šalį.“

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57