2018.12.19 11:42 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Teisėsauga įtaria tinklą Rusijai šnipinėjusių asmenų, tarp suimtųjų – A. Paleckis (dar papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, gruodžio 19 d. (BNS). Teisėsauga trečiadienį paskelbė atliekanti naują tyrimą dėl galimo šnipinėjimo Rusijai, kur įtarimai pareikšti neįvardijamam „visam tinklui asmenų“, tarp jų – buvusiam Socialistinio liaudies fronto lyderiui Algirdui Paleckiui.

„Yra suimtas Lietuvos pilietis, žinomas visuomenėje, Algirdas Paleckis. Suimtų yra ir daugiau asmenų“, – trečiadienį spaudos konferencijoje pranešė generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.

A. Paleckis nelaisvėje laikomas jau nuo šių metų spalio, patvirtino policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Pasak E. Pašilio, Rusijos žvalgybos organizacijai įtariami šnipinėję asmenys yra „vienaip ar kitaip susiję su politinėmis (neparlamentinėmis – BNS) partijomis“.

„Tokia žvalgyba buvo nusitaikiusi į visuomenei pačias jautriasias vietas vietas, tarp kurių yra ir taip vadinama 1991 metų sausio 13-osios byla“, – teigė generalinis prokuroras.

Pasak jo, įtariamas šnipinėjimas vyko seniau nei prieš metus, o tai rodo, kad „veikla tęsėsi ilgą laiką, buvo kryptinga, sąmoninga“.

Valstybės saugumo departamento direktorius Darius Jauniškis sakė, kad buvo siekiama daryti įtaką Lietuvos politiniams procesams.

„Šiam tikslui verbuojami asmenys, galintys tiesiogiai ar per tarpininkus formuoti politinių partijų programas ar jų struktūrą, pasinaudodami įvairiais žiniasklaidos kanalais, prisidėti prie Rusijos minkštosios galios didinimo šalyje“, – teigė D. Jauniškis.

2008 metais įsteigtas Socialistinis liaudies frontas bei jo buvęs vadovas A.Paleckis ne kartą minėti viešose žvalgybos ataskaitose dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

Žvalgyba yra vadinusi Socialistinį liaudies frontą Rusijai palankia politine partija, rašiusi apie partijos atstovų dalyvavimą prieš JAV ir NATO nukreiptose prorusiškose propagandinėse akcijose.

Užpernai ataskaitoje pranešta apie stiprėjančias Rusijos informacines, žvalgybines operacijas, „minkštosios galios“ įrankių stiprinimą. Tarp šių įrankių įvardintos ir „pastangos dar labiau centralizuoti ir koordinuoti prorusiškas tėvynainių ir jiems prijaučiančiųjų grupes“.

Kaip pavyzdį VSD pateikė tai, jog į Vilniaus tarybą išrinktas „Fronto" narys Rafaelis Muksinovas, kuris yra Rusijos federalinės agentūros „Rossotrudničestvo“ remiamos Tėvynainių tarybos lyderis Lietuvoje.

V. Ivanovas sulaikytas dėl ginklo

Pareigūnai „tyrimo taktikos sumetimais“ neįvardija tikslaus įtariamųjų skaičiaus, tačiau patvirtina, kad atliekant tyrimą antradienį buvo sulaikytas buvęs prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderis, Rusijos pilietis Valerijus Ivanovas.

Vis dėlto teisėsauga kol kas tik aiškinasi, ar V. Ivanovas irgi šnipinėjo Rusijai. Rusas buvo sulaikytas dėl pas jį rasto šaunamojo ginklo.

„Galiu patvirtinti, kad vienas iš sulaikytų asmenų yra V. Ivanovas, kuris sulaikytas dėl kratos metu pas jį surasto ginklo. Šiuo metu aiškinamės, ar tai susiję su tyrimu dėl šnipinėjimo“, – sakė policijos vadovas L. Pernavas.

Jis tvirtino, kad vykdant tyrimą buvo nustatytas „visas tinklas asmenų, kurių veikla gresia mūsų šalies nacionaliniam saugumui“.

„Jei šis tinklas būtų neišardytas, manau, Lietuvai būtų grėsęs didesnis pavojus“, – kalbėjo pareigūnas.

„Kratų metu rasta daug duomenų, įvairių duomenų ir laikmenų, kurie glaudžiai susiję su šios bylos objektu“, – pridūrė policijos vadovas.

Teisėsauga teigia, kad įtariamieji šnipinėjo neviešo pobūdžio informaciją, tačiau neatskleidžia, ar ji buvo įslaptinta.

Už šnipinėjimą Lietuvoje baudžiama laisvės atėmimu nuo dvejų iki dešimties metų.

Tyrimas buvo pradėtas šiemet.

Autoriai Saulius Jakučionis, Austėja Masiokaitė

[email protected], +370 5 205 85 10 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05