2017.08.21 07:57 |Kategorija:  Cover news
REUTERS-Scanpix nuotr.

Prie Singapūro susidūrus JAV minininkui ir tanklaiviui dingo 10 jūreivių (papildytas)

papildytas pranešimas

Singapūras, rugpjūčio 21 d. (AFP-BNS). JAV eskadriniam minininkui ir tanklaiviui pirmadienį susidūrus į rytus nuo Singapūro dingo 10 amerikiečių jūreivių.

Tai jau antras panašus JAV karo laivų incidentas per pastaruosius du mėnesius.

Valdomomis raketomis apginkluotas eskadrinis minininkas „USS John S. McCain“ ankstyvosiomis pirmadienio valandomis šalia Malakos sąsiaurio susidūrė su prekybiniu laivu „Alnic MC“, informavo JAV karinis jūrų laivynas.

„Pirminiai pranešimai rodo, kad buvo padaryta žalos „USS John S. McCain“ kairiajai laivagalio pusei“, – teigiama pranešime.

„Šiuo metu 10 jūreivių yra dingę, o dar penki sužeisti... Bendradarbiaujant su vietos pareigūnais vyksta paieškų ir gelbėjimo operacija, – sakoma pranešime. – Aiškinamasi, koks yra žalos mastas ir kiek darbuotojų sužeista. Šis incidentas bus ištirtas.“

JAV karinio jūrų laivyno atstovai nurodė, kad eskadrinis minininkas Malaizijos vandenyse 5 val. 24 min. vietos (sekmadienį 23 val. 24 min. Lietuvos) laiku susidūrė su tanklaiviu, plaukiojančiu su Liberijos vėliava, bet galėjo toliau plaukti sava eiga. Amerikiečių laivas plaukė į Singapūro uostą.

Šis laivas pavadintas JAV senatoriaus Johno McCaino (Džono Makeino) tėvo ir senelio garbei. Abu jie buvo JAV karinio jūrų laivyno admirolai.

Su žmona „šįvakar meldžiamės už Amerikos jūreivius „USS John S. McCain“ įguloje; vertiname paieškų ir pagalbos komandų darbą“, J.McCainas parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Į Baltuosius rūmus po atostogų grįžęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), paklaustas žurnalistų apie šį incidentą, sakė, kad „tai yra labai blogai“.

Kiek vėliau jis parašė ir tviterio žinutę: „Mintys ir maldos su mūsų @USNavy (JAV karinio jūrų laivyno) jūreiviais, esančiais #USSJohnSMcCain, kur vyksta paieškų ir gelbėjimo operacija.“

Paieška iš oro ir vandenyje

Po ankstų pirmadienį įvykusio incidento buvo pradėta didelė paieškų ir gelbėjimo operacija, prie kurios prisidėjo laivų ir lėktuvų iš Singapūro, Malaizijos bei JAV.

Susidūrimas įvyko netoli pietinės Malaizijos Džohoro valstijos. Malaizijos jūrų saugumo agentūros vadovo Zulkifli Abu Bakaro teigimu, kelios šalies agentūros atsiuntė aštuonis laivus; prie paieškų turėtų prisidėti ir vienas lėktuvas bei sraigtasparnis.

„Jie jau ten, jie jau nuvyko“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Gelbėjimo operacijoje taip pat dalyvauja Singapūro atsiųsti vilkikai, sraigtasparnis ir pakrantės apsaugos policijos laivas bei amerikiečių orlaiviai, informavo JAV karinis jūrų laivynas.

Į incidentą patekęs Liberijoje registruotas tanklaivis yra daugiau kaip 30 tūkst. tonų vandentalpos laivas, skirtas gabenti naftą ir chemines medžiagas, rašoma laivybos tinklapyje „Marine Traffic“.

„USS John S. McCain“ priklauso JAV 7-jam laivynui. Šis “Arleigh Burke” klasės eskadrinis minininkas yra dislokuotas Japonijos Jokosukos uoste.

Tai jau ne pirmas JAV karo laivų susidūrimas šią vasarą. Birželį Japonijos vandenyse eskadriniam minininkui „USS Fitzgerald“ susidūrus su Filipinuose registruotu prekybiniu laivu žuvo septyni amerikiečių jūreiviai.

Pastaroji laivų avarija įvyko judriame kanale netoli Jokosukos uosto – intensyvios laivybos akvatorijoje tarp Tokijo ir netoliese esančio Jokohamos uosto.

Karo laivynas nurodė, kad dingusius jūreivius, kuriems buvo nuo 19 iki 37 metų, narai rado negyvus užlietose įgulos narių kajutėse.

Praėjusią savaitę vienas vyresnysis admirolas nurodė, kad po šio incidento buvo atleistas „USS Fitzgerald“ kapitonas ir keli kiti pareigūnai.

Per pastarąjį dešimtmetį toje teritorijoje jau įvyko apie 30 laivų susidūrimų. Per 2013-aisiais įvykusį incidentą žuvo šeši japonų jūreiviai, nurodė Japonijos pakrantės apsaugos tarnyba.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55