2016.10.28 13:50 |Kategorija:  Cover news

A.Butkevičius: socialdemokratai greičiausiai derėsis su „valstiečiais“ dėl koalicijos (papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, spalio 28 d. (BNS). Socialdemokratai greičiausiai apsispręs toliau derėtis su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga dėl galimybės formuoti valdančiąją koaliciją, BNS sako šios partijos pirmininkas premjeras Algirdas Butkevičius. Jis teigia pats dalyvausiantis derybų grupėje.

„Prezidiumas pagal partijos statutą neturi teisės priimti sprendimo eiti į koaliciją ar ne. Tai sprendžia tik taryba. Negaliu 100 proc. garantuot, manau, kad priimsime sprendimą, kad toliau eitume į konsultacijas arba jau pereiti į derybas. Gali būti toks variantas, kiek esu susirinkęs informacijos, nes paprašiau iš anksto apklausti daugelį partijos skyrių, prezidiumo narių, kad būtų mažiau diskusijų prezidiumo metu“, - penktadienį BNS telefonu sakė A.Butkevičius.

Socialdemokratų partijos vadovas sako pats ketinantis dalyvauti derybose dėl valdančiosios koalicijos, jei jos vyks.

„Jei prasidės derybos, tai, aišku, į derybų procesą aš pats įsijungsiu ir po tarybos posėdžio turėtume žinoti, kokie jų („valstiečių“) pasiūlymai ir ar jų pasiūlymai mums priimtini, ar ne“, - kalbėjo A.Butkevičius.

Jis sako, kad socialdemokratų derybų su „valstiečiais“ grupėje liks jau dabar konsultacijas vykdę derybininkai - Irena Šiaulienė, Julius Sabatauskas, Algirdas Sysas, Andrius Palionis, taip pat prisijungs jis pats. A.Butkevičius skeptiškai vertino galimybę dalyvauti ir Gediminui Kirkilui bei Juozui Bernatoniui.

„Gal kol kas pasistengsiu, kad nė vieno nebūtų, kad nebūtų ginčų, jei užteks penkių. Paklausiu, kiek iš kitos pusės bus derybininkų. Manau, kad penkių užtenka“, - sakė jis, paklaustas, ar nebus siūloma prisijungti ir G.Kirkilui su J.Bernatoniu.

Socialdemokratų partijos prezidiumas penktadienio popietę aptars Seimo rinkimų rezultatus ir svarstys, ar dalyvauti derybose dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos formuojamos valdančiosios koalicijos.

Kelią deryboms atveria įtampa tarp „valstiečių“ ir konservatorių

A.Butkevičius teigia, kad po rinkimų jau pirmojoje spaudos konferencijoje išsakė skeptišką nuomonę dėl galimos koalicijos su „valstiečiais“, nes tikėjosi, kad koaliciją „valstiečiai“ sudarys su konservatoriais.

„Savaime suprantama, kad šitoje koalicijoje jau socialdemokratams tikrai nebūtų vietos. Kada pamatėme, kad derantis įvyko tam tikra įtampa, mes kaip socialdemokratai aiškiname, kad tikrai elgsimės solidžiai, atsakingai. Tikrai šiandien dar negalime pasakyti, koks bus sprendimas, nes mūsų nėra tikslas įvesti valstybėje kažkokią politinę krizę ar politinį nestabilumą“, - BNS sakė premjeras.

Jis sako, kad socialdemokratai yra pasirengę derėtis dėl koalicijos su „valstiečiais“, tačiau populistiniai siūlymai gali nutraukti derybas.

„Bet jei pamatysime, kad tie pasiūlymai prasilenkia su sveika logika, ruošiamasi, pavyzdžiui, nesilaikyti fiskalinės drausmės, arba pulti įgyvendinti visokius pažadus, kurie didins valstybės skolą, fiskalinį deficitą ir nebus tęsiamos struktūrinės reformos, kurios daro valstybę konkurencingesnę, aš asmeniškai laikysiuosi pozicijos, kad ne“, - teigė A.Butkevičius.

Socialdemokratų vadovas kritikavo „valstiečių“ pasisakymus dėl būtinybės atšaukti šios kadencijos valdančiųjų priimtą naują Darbo kodeksą, sakydamas, kad „tie žmonės nėra susipažinę su Darbo kodeksu“, tačiau neatskleidė, ar tai, jo nuomone, gali būti rimčiausia kliūtis derybose. A.Butkevičius pabrėžė, jog pagal Pasaulio ekonomikos tyrimą Lietuva pagal darbo santykių lankstumą ir talentų pritraukimą nepatenka į valstybių šimtuką ir šaliai Darbo kodeksas yra būtinas siekiant patrauklumo investuotojams ir norint bent jau pasivyti kaimyninę Estiją.

„Turiu pasakyti: mąstymas turėjo būti pasikeitęs dar Gedimino Kirkilo valdymo laikais - jis turėjo ekonominio augimo laikotarpiu jau tą daryti, ką darė estai. Ir estai turi visai kitokį darbo užmokestį, kitokio dydžio pensijas, visą kitą situaciją talentų, aukštos kvalifikacijos specialistų pritraukime, pridėtinės vertės sukūrime“, - svarstė Socialdemokratų partijos vadovas.

Buvęs šios partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas 2006 - 2008 metais vadovavo mažumos Vyriausybei. Ją tuomet rėmė Andriaus Kubiliaus vadovaujami konservatoriai.

Socialdemokratų išnykimo nesibaimina

Socialdemokratų garbės pirmininkas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis šią savaitę partijos kolegoms išplatino laišką, ragindamas nedirbti su „valstiečiais“ ir likti opozicijoje, priešingu atveju esą būtų rizikuojama „po ketverių metų prarasti socialdemokratiją Lietuvoje“.

V.P.Andriukaičio teigimu, kad partijos pralaimėjimas yra „giluminis“ ir „nepalyginamas nei su Gedimino Kirkilo meto pralaimėjimu, nei kitomis eilinėmis nesėkmėmis“.

„Dabar metas būti ir veikti opozicijoje. Arba rizikuoti po ketverių metų prarasti socialdemokratiją Lietuvoje. Taip atsitiko Lenkijoje, Suomijoje, Latvijoje, Estijoje, Bulgarijoje, Vengrijoje. Įsiklausykime, nes rinkėjas suteikė šansą atsitiesti. Jis nenori, kad LSDP išnyktų. To nori tik aršūs dešinieji. Jis nori mus matyti kitokius“, – laiške rašė LSDP garbės pirmininkas.

A.Butkevičius pavojaus socialdemokratams išnykti susiliejus su jų balsus perėmusiais „valstiečiais“ sako neįžvelgiantis.

„Aš vis dėlto galvoju, kad tai neįvyktų. Nes visuomenė, kuri dabar balsavo daugiausia už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, jie dabar laukia, kol ji pradės dirbti. Trukdyti pradėti dirbti įvairius darbus - irgi, manau, tai nepuošia. Bet viskas priklausys nuo derybų eigos ir tikslų, kuriuos jie kelia. Jei bus populistiniai tikslai, mes koalicijoje nedalyvausime“, - teigė premjeras.

A.Butkevičius: į Seimo pirmininkus nesiruošiu

A.Butkevičius sako, kad socialdemokratams svarbi taisyklė, jog premjeras pasirenka finansų ministrą, o prezidentės prerogatyva yra rinktis užsienio reikalų ministrą iš koalicijos partnerių kandidatų, kaip yra ir šiuo metu. Jis sako, kad apie konkrečius postus, kurių norėtų socialdemokratai, neprasidėjus konkrečioms deryboms sunku kalbėti.

Premjeras patikino, kad jis pats tikrai nesiekia užsitikrinti Seimo pirmininko posto.

„Tikrai aš nesiruošiu į jokius Seimo pirmininkus, aš jaučiu atsakomybę prieš mūsų partiją. Ir jeigu aš aiškiai paklausiau ir šiandien paklausiu dėl mano, kaip partijos pirmininko, tolimesnio darbo... Bet aš matau, kad pastarosiomis dienomis labai nori kai kurie žmonės veržtis į mūsų partijos atsakingas pareigas. Manau, kad jeigu tie žmonės perimtų partijos vairą, mes kituose rinkimuose negautumėme nė 5 procentų“, - sako jis.

Socialdemokratų vadovas sako, kad su Sauliumi Skverneliu buvo susitikęs ir antradienį, ir trečiadienį, o be biudžeto klausimų, pokalbių apie Vyriausybės veiklą, aptarė tik derybų eigą, bet ne galimą darbą koalicijoje iš esmės.

„Galiu pasakyti, kad tikrai apie koalicijas nesikalbėjome, kalbėjomės, kaip derybos vyksta su vienais, informacijos apsikeitimas vyko, bet garbės žodis nebuvo pokalbio apie galimą (koaliciją). Aš tik pasakiau tiek, kad mes esame solidūs žmonės ir elgsimės atsakingai ir nei aš iš jo pusės neišgirdau, kad būtų siūlymas - eikime į koaliciją“, - sako A.Butkevičius.

Penktadienį po susitikimo su „valstiečių“ vienu iš lyderių S.Skverneliu  konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad jo partija linkusi tęsti konsultacijas su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga dėl galimybės formuoti valdančiąją koaliciją.

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų atstovai toliau kelia sąlygą, jog „valstiečiai žalieji“ vienu metu nevykdytų derybų ir su jais, ir su socialdemokratais.

Tuo metu S.Skvernelis teigia, jeigu iš socialdemokratų penktadienį sulauks teigiamo atsakymo dėl derybų, jos prasidės.

„Jeigu šiandien socialdemokratai pasakys taip, tai mes tikrai pradėsime derybas su socialdemokratais“, - sakė vienas „valstiečių žaliųjų“ lyderių.

LVŽS per Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus iš 141, konservatoriai Seimo rinkimuose iškovojo 31 mandatą, socialdemokratai – 17 mandatų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį susitiko su LVŽS bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovais ir palinkėjo Seimo rinkimus laimėjusiems „valstiečiams“ suburti skaidrią ir atsakingą valdančiąją koaliciją.

[email protected], +370 5 205 8514 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00