2016.08.30 17:06 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl virtuvės reikmenų kariuomenei įsigijimo aplinkybių (atnaujintas)

atnaujintas pranešimas

Vilnius, rugpjūčio 30 d. (BNS). Generalinė prokuratūra antradienį nusprendė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo tarnyba perkant kariuomenei virtuvės reikmenis.

Tokį sprendimą priėmė Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų departamentas, gavęs generalinio prokuroro Evaldo Pašilio pavedimą.

Bus siekiama išsiaiškinti su virtuvės reikmenų kariuomenei įsigijimu susijusias aplinkybes. Atlikti ikiteisminį tyrimą pavesta Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybai, pranešė prokuratūra.

Anksčiau, 2015 metų kovą, Vilniaus apylinkės prokuratūra su Karo policija buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo. Tačiau nenustačius sukčiavimo požymių ikiteisiminis tyrimas šių metų birželį nutrauktas.

Anot Generalinės prokuratūros pranešimo, tuomet aiškintasi, kokiomis aplinkybėmis tam tikros kariuomenei pateiktos prekės – lauko virtuvės atsarginės detalės ir agregatai – buvo pažymėtos ne tik gamintojo duomenimis, bet ir šias prekes Lietuvos kariuomenei pateikusios bendrovės ženklinimu (lipdukais su logotipu ir kitais gaminį identifikuojančiais duomenimis) ant papildomų pakuočių bei nustatyti, ar tuo buvo padaryta nusikalstama veika – sukčiavimas.

Vilniaus apylinkės prokuratūros 4-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Mantas Januškevičius nusprendė šį ikiteisminį tyrimą nutraukti, nes nepadaryta nusikalstama veika. Generalinės prokuratūros teigimu, sukčiavimo esmė yra apgaulės naudojimas svetimam turtui užvaldyti arba teisei į turtą įgyti. Vien turtinės prievolės nevykdymas ar kitokių civilinės sutarties sąlygų nesilaikymas neatitinka sukčiavimo požymių ir neužtraukia baudžiamosios atsakomybės.

„Tyrimo metu nustatyta, kad sutartyje nurodytas įsigyjamų prekių gamintojas dalies sutartyje įvardytų prekių nebegamina. Šias prekes konkursą laimėjęs tiekėjas pakeitė į sutartyje nurodyto gamintojo leidžiamas komplektuoti kitų gamintojų analogiškos kokybės prekes. Žymėjimas kito gamintojo ženklinimu ant papildomų pakuočių buvo padarytas siekiant aiškiai identifikuoti prekes. Gamintojo ženklinimas ant originalių pakuočių ir pačių prekių buvo nepanaikintas ir matomas“, – tvirtinama Generalinės prokuratūros pranešime.

Nepaisant to, kad neįžvelgė sukčiavimo požymių, prokuroras M.Januškevičius paprašė Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) įvertinti patį sandorį. Šių metų rugpjūčio 16 dieną Vilniaus apylinkės prokuratūra gavo VPT išvadą, kad atliekant patikrinimą kilo abejonių dėl galbūt įvykdytos korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos. Šią išvadą prokuroras persiuntė Karo policijos Ikiteisminio tyrimo valdybai proceso sprendimui priimti. Kol kas joks sprendimas nepriimtas.

VPT antradienį paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės „Nota bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau, nei rinkoje. Pasak pranešimo, 2014-aisiais vykdydama 173,8 tūkst. eurų pirkimus kariuomenė pjaustymo lentelę įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainavo 28 eurus, duonriekį peilį – už 142 eurus, jo kaina parduotuvėje – 13 eurų. Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis – už 70 eurų, galąstuvas – už 103 eurus, peilis mėsai kapoti – už 250 eurų. Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai – už 243 eurus ir 258 eurus.

Virtuvės įrankius Lietuvos kariuomenė įsigijo, kai su bendrovė „Nota bene“ sudarė preliminarią maždaug 1,6 mln. eurų sutartį. Jos vertė beveik dvigubai viršijo planuotą pirkimo sutarties sumą, ji buvo numatyta 724 tūkst. eurų.

Viešųjų pirkimų tarnybai paskelbus apie įtartinus kariuomenės pirkimus, prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad įstatymai „nenumato galimybės vogti“ bei reikalauja atsakomybę už tai prisiimti krašto apsaugos ministrą socialdemokratą Juozą Oleką.

Krašto apsaugos ministras J.Olekas aiškina, kad virtuvės reikmenys nenaudojami ir siekiama išsiaiškinti galimą sukčiavimą. Pasak ministro, Krašto apsaugos ministerija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu dėl pirkimo pradėti ikiteisminį tyrimą, o pastaroji, jį pradėjusi, vėliau tyrimą nutraukė.

J.Olekas teigė, kad Krašto apsaugos ministerija rugpjūčio 17 dieną šį sprendimą apskundė teismui.

Jis pridūrė, kad už šį pirkimą atsakingam asmeniui iš Lietuvos kariuomenės po tarnybinio patikrinimo trims mėnesiams 30 proc. buvo sumažinta alga, o vėliau jis perkeltas į kitas pareigas.

BNS žiniomis, tas asmuo yra tuometis Lietuvos kariuomenės Materialinių resursų departamento vadovas Valdas Dambrauskas. Kariuomenės vadas J.V.Žukas sakė, kad jis šiuo metu perkeltas dirbti į Jungtinį štabą.

[email protected], +370 5 205 8514 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45
2024.04.19 09:56
Kriminalai 2024.04.19 09:56
2024.04.19 07:50
Užsienio naujienos 2024.04.19 07:50