2016.07.25 11:19 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Lietuvos sporto vadovas nusivylęs sprendimu dėl Rusijos dalyvavimo olimpiadoje

Vilnius, liepos 25 d. (BNS). Sprendimas neuždrausti visiems Rusijos sportininkams dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje dėl valstybės palaikomos dopingo vartojimo schemos neatitinka didžiosios dalies sporto bendruomenės lūkesčių, sako už Lietuvos sportą atsakingas pareigūnas.

Kūno kultūros ir sporto departamento vadovas Edis Urbanavičius pirmadienį sakė manantis, kad Tarptautinio olimpinio komiteto pareikšta pozicija sudaro prielaidas piktnaudžiauti.

„Nemanau, kad tai tas sprendimas, kurio laukė dauguma“, - BNS sakė jis.

Anot E.Urbanavičiaus, didelė dalis tarptautinės sporto bendruomenės tikėjosi draudimo vykti į olimpiadą Rusijos olimpinei rinktinei, tuo pačiu metu paliekant teisę „švariems“ atletams dalyvauti su olimpine vėliava.

„Manau, kad sportininkų atžvilgiu taip būtų išlaikyta galimybė jiems dalyvauti, o būtų aiškiai parodyta pozicija, kad tokio masto kišimasis, tokio masto vyriausybės intervencija į sportą, kai klastojama, kai daromi nusikaltimai, yra netoleruotina“, - kalbėjo E.Urbanavičius.

E.Urbanavičius atkreipė dėmesį, kad Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomas Bachas (Tomas Bachas) dar iki sprendimo priėmimo sakė, jog komitetas ieško „teisinių argumentų“, nors teisinį argumentą pasufleravo Tarptautinio sporto arbitražo teismo sprendimas patvirtinti federacijos draudimą dalyvauti olimpiadoje Rusijos lengvaatlečiams.

„Dopingo vartojimo atvejų yra ir kitose šalyse. Problema ta, kad vyriausybės lygmeniu buvo kišimasis į antidopingo agentūros, į laboratorijos veiklą, kas ir sugriovė Rusijos antidopingo struktūras. Tikrai nėra geras dalykas, kai aukščiausio rango vyriausybės atstovai, praktiškai iki pat ministro, dalyvauja tokiuose procesuose“, - pabrėžė jis.

Anot jo, abejonių kelia Tarptautinio olimpinio komiteto sąlyga, jog dalyvauti vasaros olimpinėse žaidynėse negalės anksčiau dėl dopingo vartojimo bausti atletai, net ir tie, kuriems baigėsi sankcijų galiojimo terminas.

„Tačiau klausimas tuomet, kodėl rusai? Nes anksčiau pakliuvusių yra ir ne rusų, ir kurie jau gali dalyvauti. Tad konkretumo sprendime, manau, nėra daug, jis nėra aiškus. Nuo atsakomybės tam tikra prasme buvo ir nueita“, - kalbėjo E.Urbanavičius.

Keturiolikos valstybių nacionalinių antidopingo agentūrų šią savaitę išplatino laišką, raginusį uždrausti Rusijai dalyvauti žaidynėse. Anot E.Urbanavičiaus, tai buvo Skandinavijos bei kai kurių kitų didžiųjų valstybių iniciatyva, prie kurios nekviestos prisijungti kitos šalys. Lietuvos antidopingo agentūra išplatino pranešimą, jog Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) užsakymu atliktoje nepriklausomoje ataskaitoje atskleisti faktai apie Rusijos vyriausybės remiamą dopingo vartojimą, „šokiruoja ir priverčia imtis veiksmų kovoje už švarų sportą“.

Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimas supriešino tarptautinio sporto lyderius, likus mažiau negu dviem savaitėms iki žaidynių atidarymo ceremonijos.

Mėgindamas pateisinti sekmadienį priimtą sprendimą, T.Bachas sakė, kad visuotinis draudimas pažeistų dopingo nevartojusių Rusijos atletų, kurie turėjo vilčių varžytis artėjančioje olimpiadoje, teises.

Dabar pagrindinė atsakomybė sprendžiant dėl Rusijos sportininkų tinkamumo dalyvauti olimpiadoje teks atskirų sporto šakų federacijoms.

WADA praeitą savaitę paragino Rusijai apskritai uždrausti dalyvauti Rio de Žaneire, kai buvo paskelbta ataskaita, rodanti, kaip Rusijos sporto ministerija kontroliavo didžiulio masto sukčiavimo programai, padedant Federalinei saugumo tarnybai.

WADA pareigūnai irgi sakė esantys „nusivylę“ Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimu.

[email protected], +370 5 205 85 08 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55