2016.07.24 18:55 |Kategorija:  Cover news
AFP-Scanpix nuotr.

TOK nesiryžo uždrausti visiems Rusijos sportininkams dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje (atnaujintas)

atnaujintas ir dar papildytas pranešimas

Ženeva, liepos 24 d. (AFP-BNS). Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) sekmadienį nusprendė neuždrausti visiems be išimties Rusijos sportininkams dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje dėl valstybės palaikomo dopingo vartojimo schemos, bet nurodė, kad kiekviena sporto federacija turės atskirai spręsti dėl atletų tinkamumo varžytis.

Federacijos „turėtų atlikti kiekvieno atleto antidopingo istorijos analizę, atsižvelgiant tik į patikimus ir adekvačius tarptautinius tyrimus, taip pat į atleto sporto šakos ir jos taisyklių ypatumus, siekiant užtikrinti visiems lygias galimybes“, – sakoma TOK pranešime.

Šis sprendimas buvo priimtas po to, kai TOK surengė galutines derybas dėl klausimo, ar visa Rusijos delegacija turi būti pašalinta iš Rio de Žaneiro olimpiados dėl išplitusio dopingo vartojimo, sukėlusio didžiausią per kelis dešimtmečius olimpinio judėjimo krizę.

Sprendimas, paskelbtas po tris valandas trukusios TOK valdybos narių telekonferencijos, buvo paskelbtas likus tik 12 dienų iki olimpiados atidarymo.

„Turime suderinti kolektyvinę atsakomybę ir individualų teisingumą, kuris yra taikytinas kiekvienam žmogui ir atletui“, – pareiškė TOK prezidentas Thomas Bachas (Tomas Bachas).

TOK taip pat priėmė sprendimą, kad olimpiadoje negalės dalyvauti Rusijos bėgikė Julija Stepanova, kuri pirmoji paviešino duomenų apie sistemingą dopingo vartojimą ir korupciją savo šalies sporte.

„Padėka už indėlį į kovą su dopingu“

„Tačiau TOK valdyba norėtų pareikšti padėką už ponios Stepanovos indėlį į kovą su dopingu ir dėl sporto principingumo“, – sakoma TOK valdybos pranešime.

Rusijos lengvaatlečiams jau anksčiau buvo uždrausta atvykti į Rio de Žaneirą dėl valstybės palaikomo dopingo vartojamo.

Toks draudimas reiškia, kad į Rio de Žaneirą nevyks tokios Rusijos žvaigždės, kaip šuolininkė su kartimi Jelena Isinbajeva ar bėgimo su kliūtimis meistras Sergejus Šubenkovas.

Praeitą savaitę paskelbtoje nepriklausomoje ataskaitoje, parengtoje Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) užsakymu, sakoma, kad Rusijos sporto ministerija kontroliavo didelio masto dopingo programą, padedant Federalinei saugumo tarnybai (FSB), kai tūkstančiai dopingą vartojusių sportininkų šlapimo mėginių buvo sunaikinti arba pakeisti švariais.

Šis sukčiavimas paveikė 30 sporto šakų ir buvo vykdomas per 2014 metų Sočio žiemos olimpiadą bei kitas olimpines žaidynes ir tarptautinius turnyrus, sakoma WADA ataskaitoje, praeitą savaitę parengtoje kanadiečio teisės profesoriaus Richardo McLareno (Ričardo Maklereno).

Vis dėlto TOK valdyba nusprendė nesiimti griežčiausios priemonės, o jos nutarimas dera prie neseniai Th.Bacho išsakytos nuomonės, kad būtina užtikrinti individualų teisingumą.

TOK nurodė, kad R.McLareno ataskaitoje nebuvo pateikta jokių tiesioginių kaltinimų prieš Rusijos olimpinį komitetą „kaip instituciją“.

„Atletas neturėtų nukentėti, jam neturėtų būti taikomos sankcijos dėl sistemos, prie kurios jis neprisidėjo“, – Th.Bachas sakė žurnalistams per konferencinį pokalbį po sekmadienio posėdžio.

„Kolektyvinės bausmės principas“

Rusija yra itin pajėgi valstybė sporto pasaulyje, todėl jos nedalyvavimas Rio de Žaneiro olimpiadoje būtų sukėlęs didžiausią per kelias dešimtmečius olimpinio judėjimo krizę. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas griebėsi paskutinio šiaudo, kad šalis išvengtų suspendavimo.

„Rusijos valdžios – vyriausybės, prezidento ir visų mūsų – pozicija yra ta, kad sporte nėra ir negali būti vietos dopingui“, – anksčiau šią savaitę savo ministrams pareiškė V. Putinas.

Jis nurodė šalies pareigūnams bendradarbiauti su TOK ir Pasauline antidopingo agentūra (PAA), o Rusijos olimpiniam komitetui liepė įkurti antidopingo komisiją, kuriai vadovauti išrinko 81 metų buvusį Rusijos olimpinio komiteto vadovą Vitalijų Smirnovą.

Rusijos pareigūnai taip pat pasmerkė Sporto arbitražo teismo (TAS) sprendimą atmesti Rusijos apeliaciją prieš Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (TLAF) sprendimą neleisti Rusijos lengvaatlečiams dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje ir pavadino tai platesnės Vakarų prieš Rusiją nukreiptos kampanijos dalimi.

Į antidopingo skandalą įsitraukė ir paskutinis Tarybų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas, kuris paragino TOK prezidentą pasigailėti „švarių“ atletų.

„Man kolektyvinės bausmės principas yra nepriimtinas“, – 85 metų M. Gorbačiovas rašė savo laiške T. Bachui, kuriame ragino priimti „teisingą sprendimą“.

Nauji dopingo vartojimo atvejai

Rusiją apėmusio dopingo skandalo fone TOK penktadienį taip pat pranešė, kad buvo nustatyti dar 45 nauji dopingo vartojimo Pekino ir Londono olimpiadų metu atvejai.

Tad bendras tokių nustatymų skaičius išaugo iki 98 nuo tada, kai buvo pradėta mėgini pakartotinio patikrinimo programa.

TOK jau iš naujo patikrino daugiau nei 1 200 mėginių, daugiausia medalių laimėtojų, siekdamas atkurti olimpiados reputaciją.

Susitepusių atletų pavardės ir jų tautybės neskelbiamos dėl teisinių priežasčių, tačiau 30 teigiamų mėginių buvo paimta Pekine, įskaitant 23 medalių laimėtojų mėginius, o dar 15 – Londone.

Rio de Žaneiro olimpiada prasidės rugpjūčio 5 dieną.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55