2016.05.25 14:21 |Kategorija:  Cover news

Rusija paleido kalintą Ukrainos karo lakūnę Savčenko (atnaujintas)

atnaujintas ir papildytas pranešimas

Kijevas, gegužės 25 d. (AFP-AP-„Interfax“-BNS). Rusija trečiadienį paleido 22 metus kalėti nuteistą Ukrainos karinių oro pajėgų lakūnę Nadiją Savčenko, kuri buvo išskraidinta į tėvynę, pranešė vienas ukrainiečių pareigūnas.

Kremliaus finansuojama televizija RT, cituodama neįvardytus šaltinius, taip pat pranešė, kad Ukraina perdavė Rusijos pareigūnams du rusų kariškius, anksčiau patekusius į nelaisvę separatistinio konflikto krečiamame rytiniame regione, kurie buvo išskraidinti į Maskvą.

Naujienų agentūra „Interfax“ citavo vieną informuotą šaltinį, anot kurio, paleista lakūnė bus atskraidinta į Borispolio oro uostą Kijeve.

Pasak šaltinio, N.Savčenko lėktuvas turėtų nutūpti Kijeve prieš 15 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Netrukus po to kreipimąsi į tautą iš prezidento administracijos pastato Kijeve paskelbs Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

Kaip nurodė prezidento spaudos tarnyba, planuojama, kad ši kalba bus paskelbta 15 val. 15 min. Kijevo (ir Lietuvos) laiku.

Kitas šaltinis sakė „Interfax“ sakė, kad N.Savčenko buvo perduota Ukrainai pagal dvišalę sutartį dėl asmenų, atliekančių laisvės atėmimo bausmes, perdavimo jų šalims.

Vienas iš N.Savčenko advokatų – Markas Feiginas – antradienį sakė mėginęs įtikinti savo klientę pateikti prašymą suteikti malonę. Kitas jos advokatas, Ilja Novikovas, trečiadienį nekomentavo, ar N.Savčenko pasirašė tokį prašymą.

Anksčiau trečiadienį du Rusijos kariai – Aleksandras Aleksandrovas ir Jevgenijus Jerofejevas, nuteisti Ukrainoje kalėti už dalyvavimą kovos veiksmuose Rytų Ukrainoje, buvo išskraidinti į Maskvą, atveriant kelią jų iškeitimui į N.Savčenko, naujienų agentūrai AFP sakė J. Jerofejevo advokatė Oksana Sokolovska.

„Jerofejevo ir Aleksandrovo nebėra Ukrainoje, o tai reiškia, kad malonė buvo suteikta“, – pažymėjo O.Sokolovska.

Šią informaciją patvirtino ir A.Aleksandrovo advokatas Valentynas Rybinas.

„Galiu patvirtinti informaciją, kad mano ginamasis Aleksandras Aleksandrovas ir mano kolegės ginamasis Jevgenijus Jerofejevas paliko Ukrainos teritoriją. Ar jie buvo iškeisti į Nadeždą Savčenko, ar ne – negaliu pasakyti“, – teisininkas sakė televizijai 112, vartodamas rusišką N.Savčenko vardo variantą.

„Ko gera, tai prezidento malonės suteikimo procedūros rezultatas“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar buvo pasirašytas oficialus malonės suteikimo raštas, V.Rybinas pažymėjo, kad jokiu kitokiu atveju tie Rusijos kariškiai nebūtų galėję palikti Ukrainos teritorijos.

Jie abu prisipažino esantys Rusijos kariškiai, bet Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad jie buvo pasitraukę iš aktyviosios tarnybos.

Kijevo teismas jiems skyrė po 14 metų laisvės atėmimo, pripažinęs kaltais dėl terorizmo ir dalyvavimo karo veiksmuose Rytų Ukrainoje.

34 metų karo pilotė, kuri tėvynėje laikoma nacionaline didvyre, kovo 22 dieną buvo nuteista kalėti 22 metus dėl dviejų Rusijos žurnalistų žūties Ukrainos rytuose 2014 metais.

N.Savčenko tvirtino esanti nekalta, bet atsisakė apskųsti nuosprendį, sakydama, kad nepripažįsta Rusijos teismų teisėtumo.

Per šią didelio atgarsio pasaulyje sulaukusią bylą arešte laikyta N. Savčenko keliskart buvo paskelbusi bado streiką.

N.Savčenko buvo vieno ukrainiečių savanorių bataliono narė ir 2014 metų vasarą dalyvavo kautynėse su separatistų kovotojais Luhansko srityje.

N.Savčenko 2014 metais pateko į prorusiškų separatistų nelaisvę Ukrainos rytuose, o vėliau atsirado Rusijos arešte kitapus sienos. Maskva tvirtina, kad N.Savčenko pateko į Rusijos teritoriją sprukdama nuo separatistų, o Ukraina tvirtino, kad karė buvo pagrobta ir slapta išvežta į Rusiją.

N.Savčenko byla dar labiau pablogino Ukrainos ir Rusijos santykius, Kijevo vyriausybės pajėgoms kaunantis su prorusiškais separatistais, kuriuos Maskva neigia remianti, nors esama įrodymų, kad jos kariai yra siunčiami į konflikto zoną.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: