2015.11.05 16:16 |Kategorija:  Cover news

„Ministerium“ ir dar trims įmonėms už kartelinius susitarimus - 34,7 tūkst. eurų baudos (dar papildytas)

naujos 13 ir 2-3  nuo pabaigos pastraipos

Vilnius, lapkričio 5 d. (BNS). Bendrovė „Ministerium“, kurios akcininku anksčiau buvo ir premjero žentas Evaldas Vaitasius, ir dar trys programinės įrangos ir viešinimo paslaugų bendrovės už 2013 metais sudarytus kartelinius susitarimus turės sumokėti bendrą 34,7 tūkst. eurų baudą.

„Karteliai viešuosiuose pirkimuose yra laikomi vienu sunkiausių konkurencijos pažeidimų, nes jie daro žalą visai šalies ekonomikai“, – pranešime spaudai sakė Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

„Tyrimas dėl kartelio įmonei „Ministerium“ niekaip nesusijęs nei su ministru pirmininku, nei su jo dukters vyru, nes tyrimas apėmė įmonės veiklą 2013 metais, kai Evaldas Vaitasius su įmone neturėjo nieko bendra. Dalį akcijų jis nusipirko tik šių metų balandį, o spalį jas pardavė“, - BNS sakė premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė Lazdauskienė.

Taryba už draudžiamą susitarimą „Ministerium“ skyrė 8,8 tūkst. eurų, bendrovei „Media medis“ - 15,7 tūkst. eurų, viešajai įstaigai „TV Europa“ - 2 tūkst. eurų baudas, bendrovei „Nebūk briedis“ - dvi baudas po 4,1 tūkst. eurų.

Taryba nustatė, kad „Ministerium“, „Nebūk briedis“ ir „TV Europa“ sudarė draudžiamą susitarimą, dalyvaudamos Kelių ir transporto tyrimo instituto programinės įrangos sukūrimo konkurse, o „Nebūk briedis“ ir „Media medis“ - Aplinkos ministerijos viešinimo paslaugų konkurse. Abu konkursai vyko 2013 metais.

KT paviešino įmonių susirašinėjimus, kurie atskleidžia, jog jų kainos buvo derinamos. Tarybos nutarime nurodomi tik susirašinėjusių asmenų inicialai ir pareigos, jų pavardes BNS gavo iš Registrų centro ar viešai prieinamos informacijos.

„Labas, turėjo informuoti apie šiokį tokį konkursą. Prisegu reikiamus dokumentus. Tiekėjo deklaracijoje reikia nurodyti tikrą dokumento numerį. Apie siūlomas kainas informuosiu vėliau“, - 2013 metų rugpjūtį tuometinei „Ministerium“ vadovei Aušrinei Jurgelionytei rašė tuometinis bendrovės „Nebūk briedis“ vadovas Andrius Mironovskis.

„Labas Jo, minėjo. Tai, jei gerai suprantu, čia mums prie šio pirkimo prisijungti ir visus dokumentus krauti per sistemą, taip?“, - rašė „Ministerium“ vadovė.

„Taip, kai tik suderinsiu galimas kainas, informuosiu“, - atsakė „Nebūk briedis“ vadovas.

Kelių ir transporto tyrimo instituto konkurse dalyvavo ir bendrovė „Lexita Web“. „Nebūk briedis“ vadovas rašė: „Turim paslaptingą konkurentą su mažesne kaina. Dabar derinu dėl jo pašalinimo iš pirkimų“.

„Nebūk briedis“ akcininkas ir vadovas Justinas Vanagas „Delfi“ kontaktuose nurodytas kaip pardavimų skyriaus prodiuseris. Tačiau „Delfi“ direktorius Vytautas Benokraitis BNS sakė, kad J.Vanagas nėra „Delfi“ darbuotojas, o laisvai samdomas konsultantas.

„Jis yra konsultantas (...). Laisvai samdomas“, - BNS sakė V.Benokraitis.

J.Vanagas savo „LinkedIn“ profilyje nurodo, kad 2012-2014 metais vadovavo „Delfi“ viešojo sektoriaus padaliniui, o iki šiol yra bendrovės prodiuseris.

J.Vanagas įmonei „Lexita Web“ siūlė konkurse dalyvauti jungtinės veiklos pagrindu, tačiau pastarosios vadovas Dalius Ulevičius informavo, kad jame ketina dalyvauti vienas.

Aplinkos ministerijos 2013 metų rugsėjį skelbtame informacinių grafikų rengimo konkurse į apklausą buvo pakviestos trys bendrovės: „Nebūk briedis“, „Media medis“ ir „Lukrecijos reklama“. Dvi pastarosios įmonės pasiūlymų nepateikė.

„Žiūrėk, tai žodžiu, tie žmonės yra apklausti žodžiu, iš tikro net neapklausti, bet ten jau tiesiog jie nepateikė pasiūlymo, mes parašėm ir viskas, bet jiems, jeigu ką, į juos atseit kreipėsi, tiesiog nedavė pasiūlymų“, - telefonu kalbėdamas su tuometiniu „Nebūk briedžio“ vadovu A.Mironovskiu, sakė tuometinis Aplinkos ministerijos atstovas, kuris įvardijamas inicialais P.P., įvardijamas kaip „buvęs žalio portalo ponas“.

Tuo metu ministerijos atstovu spaudai buvo Paulius Paulaitis, anksčiau dirbęs portalo grynas.lt redaktoriumi, dabar dirbantis europarlamentaro Valentino Mazuronio atstovu spaudai. Vėliau P.Paulaitis BNS patvirtino, kad dokumente minima jo pavardė.

„Siunčiu techninę specifikaciją infografikams. Galime keisti pagal savo kaip norime (kiekiai ir pan.)“, - elektroniniame laiške rašė P.Paulaitis.

Registrų centro duomenimis, bendrovės „Nebūk briedis“ vienintelis akcininkas yra J.Vanagas, o viešosios įstaigos „Media medis“ (buvęs Demokratinių iniciatyvų centras) steigėjai - J.Vanagas ir Vaidotas Sviderskis.

Bendrovę „Ministerium“ nuo šių metų balandžio iki spalio pradžios lygiomis dalimis valdė Mantas Krasauskas bei E.Vaitasius. Kilus skandalui dėl E.Vaitausiaus įsigytų „Ministerium“ akcijų bei bendrovės ryšių su buvusia premjero visuomenine konsultante Dalia Kutraite-Giedraitiene, premjero žentas savo akcijas pardavė M.Krasauskui. 

Viešosios įstaigos „TV Europa“ (buvusi „Videoidėja“) steigėjas yra Algirdas Žvinakevičius.

A.Mironovskis savo „LinkedIn“ profilyje nurodo, kad iki 2013 metų rugsėjo dirbo „Delfi“ meno direktoriumi, o nuo 2012 iki šių metų birželio buvo bendrovės „Celence“ (dabar „Nebūk briedis“) vykdomasis kūrybos direktorius. Registrų centro duomenimis, šiuo metu jis vadovauja bendrovėms „CFlow“ ir „Darama“.

A.Jurgelionytė, anot „LinkedIn“, „Ministerium“ vadovavo iki 2014 metų vasario, kai, Registrų centro duomenimis, ją pakeitė įmonės akcininkas M.Krasauskas. Šiuo metu ji Vilniaus universitete užima žmogiškųjų išteklių plėtros departamento vadovės pareigas.

Tyrimą Konkurencijos taryba pradėjo šių metų sausio pabaigoje, gavusi informacijos iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT).

[email protected], +370 5 205 8521 - Verslo naujienų skyrius

Rodyti: